Selyemakác

Selyemakác
Selyemakác fa Albizia julibrissin

Selyemakác virágok

A selyemakác a szubtrópusi öv északi határán Perzsiától Japánig őshonos faj. Több mint száz faja él Ázsiában, Afrikában, Ausztráliában. Közepes méretű, gyors növekedésű szívós, szétterülő, lapos koronájú, nyáron virágzó lombhullató fa.
A 18. század óta ismert Amerikában és Európában.
Júniustól szeptemberig több hullámban nyílik sokporzós lilásrózsaszín porzószálaktól borzas, illatos, díszes virágai. Virágzáskor a méhek és a virágport gyüjtő rovarok előszeretettel látogatják mézelő virágait.

selyemakác termés
Selyemakác termés

A selyemakác termése 12-18 cm hosszú, lapos bab hüvelyhez hasonló, a magok érése után barnás színűvé válik. A termés télen sokáig a fán marad.
Levelei éjjel felhajlanak, összecsukódnak. A levelek ősszel sárga színűek.
Védett, napos, meleg helyet kedvel, mérsékelten száraz talajt igényel, jó szárazságtűrő. Bármilyen talaj, még a sós talajok is megfelelőek számára.

A selyemakác fa csak fiatal korában fagyérzékeny. A magról szaporított 3. éves növények már teljes biztonsággal áttelelnek, csak az 1-2 éves magcsemeték fagyérzékenyek, ami ellen télen a talaj felkupacosásával és mulcs takarással védekezhetünk.

Az Albizia julibrissin, selyemakác nagyon népszerű, a sokáig tartó illatos virágai, szép lombkoronája és igénytelensége miatt.

Selyemakác virág
Albizia julibrissin - Selyemakác fa virágok

Selyemakác szaporítása

Magvetés
A selyemakácot magról szaporítják májusban, a szabadban vagy április elején fólia alatt.
A késő ősszel érő magot a vetésig szárazon tároljuk, majd vetés előtt szkarifikáljuk, koptatjuk vagy forrázzuk, hogy a vékony, de porcelánkemény maghéj megrepedjen.
Magcsemetéi fagyérzékenyek, ezért az első években télire takarni kell.

Selyemakác nevelése

Albizia Selyemakác virágok
Selyemakác virágok

A selyemakác fiatal korában fokozottan fagyérzékeny, ezért meleg fekvésben, laza, meszes talajban neveljük. Szabadföldben egy év alatt 1,5-2 m-t is nőhet. A nevelőtáblában is hajlamos a visszafagyásra, de a gyökérnyakból újra kihajt és hosszú hajtást hoz. Ennek beérését elősegíti és ezzel a fagyérzékenységét csökkenti, ha a hajtás csúcsát szeptember közepén levágjuk. Edényes növényként lassan fejlődik, ezért célszerű az értékesítésre szántakat csak az értékesítés évében, tavasszal konténerbe ültetni. Az eladatlan állományt takarva, fagymentesen teleltessük át.

  • Ültetés, Minden amit az ültetésről tudni érdemes

    * Hogyan ültessük a növényeket ? Tavaszi, Őszi ültetés * Edényes cserepes növények ültetése * Szabadgyökerű növény ültetés Ültetési idő * Földlabdás növény ültetés * Gyümölcsfa ültetés, ültetési idő * Szőlő ültetése * Fagyal és gyertyán sövény ültetés * Szabad gyökeres rózsák ültetése. Ültetési idő * Szamóca - földieper igénye és ültetése