Selyemakác

Selyemakác
Selyemakác fa Albizia julibrissin

Selyemakác virágok

A selyemakác a szubtrópusi öv északi határán Perzsiától Japánig őshonos faj. Több mint száz faja él Ázsiában, Afrikában, Ausztráliában. Közepes méretű, gyors növekedésű szívós, szétterülő, lapos koronájú, nyáron virágzó lombhullató fa.
A 18. század óta ismert Amerikában és Európában.
Júniustól szeptemberig több hullámban nyílik sokporzós lilásrózsaszín porzószálaktól borzas, illatos, díszes virágai. Virágzáskor a méhek és a virágport gyüjtő rovarok előszeretettel látogatják mézelő virágait.

selyemakác termés
Selyemakác termés

A selyemakác termése 12-18 cm hosszú, lapos bab hüvelyhez hasonló, a magok érése után barnás színűvé válik. A termés télen sokáig a fán marad.
Levelei éjjel felhajlanak, összecsukódnak. A levelek ősszel sárga színűek.
Védett, napos, meleg helyet kedvel, mérsékelten száraz talajt igényel, jó szárazságtűrő. Bármilyen talaj, még a sós talajok is megfelelőek számára.

A selyemakác fa csak fiatal korában fagyérzékeny. A magról szaporított 3. éves növények már teljes biztonsággal áttelelnek, csak az 1-2 éves magcsemeték fagyérzékenyek, ami ellen télen a talaj felkupacosásával és mulcs takarással védekezhetünk.

Az Albizia julibrissin, selyemakác nagyon népszerű, a sokáig tartó illatos virágai, szép lombkoronája és igénytelensége miatt.

Selyemakác virág
Albizia julibrissin - Selyemakác fa virágok

Selyemakác szaporítása

Magvetés
A selyemakácot magról szaporítják májusban, a szabadban vagy április elején fólia alatt.
A késő ősszel érő magot a vetésig szárazon tároljuk, majd vetés előtt szkarifikáljuk, koptatjuk vagy forrázzuk, hogy a vékony, de porcelánkemény maghéj megrepedjen.
Magcsemetéi fagyérzékenyek, ezért az első években télire takarni kell.

Selyemakác nevelése

Albizia Selyemakác virágok
Selyemakác virágok

A selyemakác fiatal korában fokozottan fagyérzékeny, ezért meleg fekvésben, laza, meszes talajban neveljük. Szabadföldben egy év alatt 1,5-2 m-t is nőhet. A nevelőtáblában is hajlamos a visszafagyásra, de a gyökérnyakból újra kihajt és hosszú hajtást hoz. Ennek beérését elősegíti és ezzel a fagyérzékenységét csökkenti, ha a hajtás csúcsát szeptember közepén levágjuk. Edényes növényként lassan fejlődik, ezért célszerű az értékesítésre szántakat csak az értékesítés évében, tavasszal konténerbe ültetni. Az eladatlan állományt takarva, fagymentesen teleltessük át.

Kertészeti lexikon címszavak:


  • Ültetés, Minden amit az ültetésről tudni érdemes

    * Hogyan ültessük a növényeket ? Tavaszi, Őszi ültetés * Edényes cserepes növények ültetése * Szabadgyökerű növény ültetés Ültetési idő * Földlabdás növény ültetés * Gyümölcsfa ültetés, ültetési idő * Szőlő ültetése * Fagyal és gyertyán sövény ültetés * Szabad gyökeres rózsák ültetése. Ültetési idő * Szamóca - földieper igénye és ültetése