Cukorjuhar - Acer saccharum

  • Frissítve: 2020-04-08

Ezüstjuhar

Az Acer saccharum, cukorjuhar egy 20-25 méteres lombhullató fa. Levelei 7,9 cm hosszúak és ugyanilyen szélesek. A levelek ősszel igen látványosan színeződnek, sárga, narancssárga vöröses-narancsos színre váltanak.

Az Acer saccharum nedvéből készül a juharszirup. A juharszirup egy édesítőszer, melyet néhány juhar fajta nedvéből állítanak elő. A legtöbb juharszirup Kanadában készül.

Észak-Amerikában a bennszülött amerikaiak voltak az elsők, akik juharszirupot és juhar cukrot állítottak elő a juhar fa nedvéből.

A tavaszi olvadás idején csapolták meg a fákat. A kéregbe fúrt, vagy V alakú bevágásba illesztett nád, vagy homorú kéregdarabok segítségével addig töltötték a vödröket, amíg a nedv édes ízű maradt. ... Az összegyűjtött juhar nedvét azután főzték, hogy víztartalmából veszítsen.

Kb. 160 liter nedvből 4 liter tömény szirup készülhetett, tehát nagy munkaigényű feladat volt.

A 17-18. században Észak-Amerikában a feldolgozott juhar nedv volt a legjelentősebb forrása a tömény, vagy folyékony cukor előállításának.

Ez a technológia egészen 1960-ig megmaradt. 1960-tól a technológia megváltozott és csővezetékek és párologtató házak segítségével folytatják a juharszirup előállítását.

Császárfa, Paulownia tomentosa     Csüngő barkafűz, Salix caprea Pendula