Cukorjuhar - Acer saccharum

Ezüstjuhar

Az Acer saccharum, cukorjuhar egy 20-25 méteres lombhullató fa. Levelei 7,9 cm hosszúak és ugyanilyen szélesek. A levelek ősszel igen látványosan színeződnek, sárga, narancssárga vöröses-narancsos színre váltanak.

Az Acer saccharum nedvéből készül a juharszirup. A juharszirup egy édesítőszer, melyet néhány juhar fajta nedvéből állítanak elő. A legtöbb juharszirup Kanadában készül.

Észak-Amerikában a bennszülött amerikaiak voltak az elsők, akik juharszirupot és juhar cukrot állítottak elő a juhar fa nedvéből.

A tavaszi olvadás idején csapolták meg a fákat. A kéregbe fúrt, vagy V alakú bevágásba illesztett nád, vagy homorú kéregdarabok segítségével addig töltötték a vödröket, amíg a nedv édes ízű maradt. ... Az összegyűjtött juhar nedvét azután főzték, hogy víztartalmából veszítsen.

Kb. 160 liter nedvből 4 liter tömény szirup készülhetett, tehát nagy munkaigényű feladat volt.

A 17-18. században Észak-Amerikában a feldolgozott juhar nedv volt a legjelentősebb forrása a tömény, vagy folyékony cukor előállításának.

Ez a technológia egészen 1960-ig megmaradt. 1960-tól a technológia megváltozott és csővezetékek és párologtató házak segítségével folytatják a juharszirup előállítását.

Lombos fák

Császárfa, Paulownia tomentosa     Csörgőfa, Koelreuteria paniculata     Csüngő barkafűz, Salix caprea Pendula     Csüngő eperfa, Morus alba Pendula     Csüngő ágú kőris, Fraxinus excelsior Pendula     Csüngő nyír, Szomorű nyír, Betula pendula Youngii