Florina alma

Származás és elterjedés.
A Florina almát Franciaországban, az INRA Angersi Állomásán Yves Lespinasse vezetésével a Jonathan és egy V, génnel megalapozott varasodás rezisztens hibrid (PRI szelekció) keresztezésével állították elő.

Az eredeti génforástól számítva ötödik generációjú Hibridnek számít. 1977-ben minősítették, a Querina név védett.

A Florina alma az OMMI szaporításra engedélyezett fajtajegyzékében a próbatermesztésre ajánlott fajták között szerepel, honosítói vizsgálatát az Érdi Gyümölcskutató Állomás végzi

Idény és típus. Kései érésű, Franciaországban a Golden Delicious utáni szedést javasolnak, Magyarországon október első dekádjában szüretelhető.

Ha megfelelő színeződést élünk el, akkor gyümölcse frissen vagy tárolás után fogyasztva a legkedveltebb piros fajtákkal is versenyképes.

Francia és svájci vizsgálatok szerint Florina alma légyártásra, főzésre, sütésre, kompótnak és cukrászati célokra is jól megfelel, a svájciak csupán a náluk ismert alacsony alkoholtartalmú lével (cider) nem voltak elégedettek.

Gyümölcs és áruérték. A florina alma középnagy, átlagosan 65-85 mm. átmérőjű, enyhén megnyúlt kúpszerű, kissé szabálytalan, a csészénél erősen bordázott.

Sárgászöld alapszínét a gyümölcsfelület felén világos- vagy élénkpiros, mosott és csíkozott fedőszín borítja, de felületén erős hamvasság és feltűnő lenticellák láthatók.

Csak jól megvilágított koronában színeződik elfogadhatóan. Kocsánya rövid.

Húsa sárgásfehér, közepesen szilárd, roppanó, lédús. Finoman illatos gyümölcse elsősorban édeskés, de a megfelelő savtartalom harmónikus ízt eredményez.

Organoleptikus bírálatokon a hámozatlan és fényezetlen gyümölcsök a középmezőnybe szorultak, de a hámozott alma bírálatán 16 fajta közül a negyedik helyen végzett. VL-ben január végéig, SZL-ben március végéig romlás nélkül tárolható. Hajtás rendszer Középerős növekedésű, előbb szétterülő majd lecsüngő.

Elágazási hajlama gyenge vagy közepes, főként a külső koronarészen terem, s a belső részek felkopaszodásra hajlamosak.

A Florina almafa vásárlás Prima almával azonos időszakban, a középkorai virágzá-si csoportban virágzik. Kompatibilis az azonos időben virágzó fajtákkal, svájci vizsgálatok szerint a varasodás rezisztens fajták közül a 'Prima', 'Priam' és a 'Liberty', a fogékony fajták közül pl. a 'Gloster', 'Gala' s a Malus 'Golden Gem' díszalma is nagyon jó pollenadója. Termőrészenként jellegzetesen több gyümölcs kötődik.

Termőképesség. Korán termőre fordul, közepes vagy jó termőképességű, de szakaszos terméshozásra és szüret előtti hullásra hajlamos fajta.

Ellenállóképesség

A varasodással szemben magas fokon ellenálló, Lisztharmatra közepesen fogékony, de csökkentett védekezést igényel, s a baktériumos ágelha-lásra alacsony a fogékonysága.

Agro- és fitotechnikai igény. Megfelelő metszési és ritkítási technológia nélkül főként erősebb Alanyon szakaszos terméshozásra hajlamos. Kézi szedésre tervezett ültetvényekben ezért elsősorban a M. 9-es vagy M. 26-os alanyon való telepítés javasolt.

Versenyképes minőségű jól tárolható asztali alma, de ipari feldolgozásra is nagyon alkalmas fajtaként üzemi telepítésre is javasolható.