Földimogyoró amerikai mogyoró termesztés vetés

Földimogyoró (amerikai mogyoró, Arachis hypogaea L., Le-guminosae).

Valószínűleg Brazíliából származik. Egyéves, lágy szárú, erős karógyökeret fejlesztő növény. Bokros és fekvő fajtái ismeretesek. A bokros (felálló) típusba tartozó fajták szára az 50-60 cm magasságot is eléri.

A fekvő földimogyíoró típusok inkább oldal irányban nőnek (50 cm körül). Magasságuk mintegy 15-20 cm. Párosan összetett levelei hosszú levélnyélen tálálhatók.

Sárga virága a levelek hónaljában áll,megtermékenyülés után befúródik a földbe, ott érleli meg szalmasárga színű hüvelytermését.

A Földimogyoró magja 42-59% olajat és 20-34% fehérjét tartalmaz.

Az édesipar nagy mennyiségben használja töltő- és csokoládépótló anyagok előállítására.

Hidegen sajtolt olaja kiváló étolaj, termése, kissé pirítva, kedvelt csemege.

A földimogyoró sok meleget igénylő pillangósvirágú növény. Főleg önbeporzással termékenyül.

Földimogyoró termesztés

Hazánkban a bokros földimogyoró fajtákat termesztik, mert tenyészidejűk rövidebb és biztosabban beérnek. A bokros fajták magassága 40-60 cm, sárga virágaik fürtöket alkotnak.

A korán felmelegedő, jó táperőben levő homok- és homokos vályogtalajokat kedveli. Legjobb előveteményei a trágyázott kapás- és takarmánynövények. Szuperfoszfát és kálisó műtrágyák növelik a termését.

Földimogyoró vetése

Ősszel mélyen szántott, tavasszal jól előmunkált talajba 60 cm sortávolságra, ápr. végén, máj. elején, kell vetni, 40-50 kg/kh kifejtett vetőmag felhasználásával 3-5 cm mélyre.

A kikelt vetést saraboljuk és 4 leveles korban 12-—14 cm-re ritkítjuk.

Talaját gyommentesen és porhanyósan kell tartani, és a virágzás kezdetét követő 2-3 hét múlva töltögetni.

A töltögetést kétszer kell megismételni. A virágkocsány meg-termékenyülés után erőteljesen növekedik, a termés a földbe hatol és 6-8 cm mélyen fejlődik ki.

Szeptember végén érik, amikor a termés héja megkeményedik.

A földből ásóvillával kell kifordítani. Szedés után szellős pajtában 3-4 hétig utóérleljük.

Várható termése: 10-20 q/kh.

Betegségei és kártevői

Gombabetegségei: a Földimogyoró barna levélfoltossága (Ramularia araohidis), cerkospórás levélfoltosság (Cercospóra arachidicola), fillosztiktás levélfodrosodás ( Phyllos-ticta arachidis), fehérpenészes rothadás ( Sclerotinia scle-rotiorum), fuzáriumos betegsége ( Fusarium solani), levélfoltosság ( Mycosphaerella arachidicola).

A földimogyoró rovarkártevői hazánkban még nem ismertek.

Szovjet adatok szerint nálunk is károsíthatja a gyökereket a tücsök, a drótférgek és a kerti bársonylégy lárvái; a leveleket a lucernabagolypille hernyói, a csipkézőbogarak, a takácsatkák.

Földi mogyoró - Pallas lexikon

Földimogyoró (növ.), különböző növény gyökerének mogyoró alakú megvastagodása.

Némely növényé ehető, például a Cyperus esculentusé Európa D-i részén, nálunk a mogyorós bükkönye (Lathyrus tuberosus), l. Bükköny, amerikai F. l. Apios; 1. még Juhászmogyoró, V arjumogyoró és Mandulibab.