Földimogyoró amerikai mogyoró termesztés vetés

Frissítve: 2018-02-10

Földimogyoró (amerikai mogyoró, Arachis hypogaea L., Le-guminosae).
Valószínűleg Brazíliából származik. Egyéves, lágy szárú, erős karógyökeret fejlesztő növény. Bokros és fekvő fajtái ismeretesek. A bokros (felálló) típusba tartozó fajták szára az 50-60 cm magasságot is eléri.

A fekvő típusok inkább oldal irányban nőnek (50 cm körül). Magasságuk mintegy 15-20 cm. Párosan összetett levelei hosszú levélnyélen tálálhatók. Sárga virága a levelek hónaljában áll,megtermékenyülés után befúródik a földbe, ott érleli meg szalmasárga színű hüvelytermését.
A Földimogyoró magja 42-59% olajat és 20-34% fehérjét tartalmaz.
Az édesipar nagy mennyiségben használja töltő- és csokoládépótló anyagok előállítására.
Hidegen sajtolt olaja kiváló étolaj, termése, kissé pirítva, kedvelt csemege.
A földimogyoró sok meleget igénylő pillangósvirágú növény. Főleg önbepor-zással termékenyül.

Földimogyoró termesztés

Hazánkban a bokros fajtákat termesztik, mert tenyészidejűk rövidebb és biztosabban beérnek. A bokros fajták magassága 40-60 cm, sárga virágaik fürtöket alkotnak.

A korán felmelegedő, jó táperőben levő homok- és homokos vályogtalajokat kedveli. Legjobb előveteményei a trágyázott kapás- és takarmánynövények. Szuperfoszfát és kálisó műtrágyák növelik a termését.

Vetés

Ősszel mélyen szántott, tavasszal jól előmunkált talajba 60 cm sortávolságra, ápr. végén, máj. elején, kell vetni, 40-50 kg/kh kifejtett vetőmag felhasználásával 3-5 cm mélyre.
A kikelt vetést saraboljuk és 4 leveles korban 12-—14 cm-re ritkítjuk.
Talaját gyommentesen és porhanyósan kell tartani, és a virágzás kezdetét követő 2-3 hét múlva töltögetni.
A töltögetést kétszer kell megismételni. A virágkocsány meg-termékenyülés után erőteljesen növekedik, a termés a földbe hatol és 6-8 cm mélyen fejlődik ki.
Szeptember végén érik, amikor a termés héja megkeményedik.
A földből ásóvillával kell kifordítani. Szedés után szellős pajtában 3-4 hétig utóérleljük.

Várható termése: 10-20 q/kh. Betegségei és kártevői, Gombabetegségei: a Földimogyoró barna levélfoltos-sága (Ramularia araohidis), cerkospórás levélfoltossága (Cercospóra arachidicola), fillosztiktás levélfodrossága ( Phyllos-ticta arachidis), fehérpenészes rothadása ( Sclerotinia scle-rotiorum), fuzáriumos betegsége ( Fusarium solani), levélfoltossága ( Mycosphaerella arachidicola).

Rovarkártevői hazánkban még nem ismertek. Szovjet adatok szerint nálunk is károsíthatja a gyökereket a tücsök, a drótférgek és a kerti bársonylégy lárvái; a leveleket a lucernabagolypille hernyói, a csipkézőbogarak, a takácsatkák.

Zöldségfélék >>>
Almafajták ismertetése >>>
Gyümölcsfajták, gyümölcsfák

Földi mogyoró - Pallas lexikon

Földimogyoró (növ.), különböző növény gyökerének mogyoró alakú megvastagodása.
Némely növényé ehető, például a Cyperus esculentusé Európa D-i részén, nálunk a mogyorós bükkönye (Lathyrus tuberosus), l. Bükköny, amerikai F. l. Apios; 1. még Juhászmogyoró, V arjumogyoró és Mandulibab.

Lexikon Címszavak