Tojásgyümölcs Padlizsán

Zöldségtermesztés

Tojásgyümölcs (tojáscsucsor, törökparadicsom, padlizsán, Solanum melongena L., Solanaceae).
K-Indiából terjedt el az egész földön. Európában a Földközi-tenger partvidékén termesztik nagyban, hazánkban csak különlegességként.

A tojásgyümölcs egyéves növény, paprikához hasonló hajtásrendszere 60-80 cm magasra nő meg. Gyökérzete 8O-100 cm-ig hatol a talajba.

Szára merev, erősen fásodó. Hullámos szélű levelei tojás alakúak, molyhosak, és szürkészöld színűek. A virágok szerkezete hasonló a paradicsoméhoz.

Színük élénklila. Termése általában tojás alakú, de vannak gömb és spárgatökhöz hasonlítható típusai is. Terméshéja többnyire lila, de ismeretesek fehér és világossárga változatok is. Magja apró és sima.

Nagy, szivacsos, feketés, lila héjú bogyóját fogyasztják, amelyből sokféle ízletes étel készíthető. Rendkívül melegigényes, hosszútenyészidejú növény. (Optimális hőfoka 25 ą 7 C°.) Termesztéséhez minimum 6,5 fagymentes hónap szükséges.

A paprikánál kisebb vízigényű, jó termőerőben levő, laza vagy középkötött
vályogtalajokon eredményesen termeszthető, az erősen savanyú talajokat nem bírja, viszont a gyengén savanyú és közömbös kémhatású talajokban nagyon jól fejlődik. Külföldi adatok szerint nagyobb területeken való termesztése esetén legjobb előveteményeiként jöhetnek számításba a hüvelyesek, az uborka, a tök.

Legfontosabb talajelőkészítő munkája az őszi mélyszántás. Nagy tápanyagigénye miatt frissen trágyázott szakaszba ültetik. Magját a paprika magjánál két héttel korábban vetik.

Tojásgyümölcs Padlizsán ültetés ápolás

A tojásgyümölcs, padlizsán palántáit egyszer tűzdelik. Állandó helyre májusban ültetik ki: a hosszabb szárú fajtákat 60-70 cm-es sor- és 40-60 cm-es tőtávolságra, a kisebb termetű fajtákat pedig 50-60 cm-es és 30-40 cm-es tőtávolságra.

Általában egyszer öntözik. Ápolása a folyamatos gyomirtásból áll. Érett termését kézzel törik le a tőről. Az elöregedett bogyók megkeserednek. Egy-egy tő általánosan 4-5 bogyót ad. Termesztett fajtái mind sötétlila színűek, csap alakban különböznek egymástól. Veszélyes kártevője a Burgonyabogár.

Tojásgyümölcs Padlizsán, a rejtélyes tojásgyümölcs