Tojás - ovum

Frissítve: 2023-12-22       Tok     Tokaji borvidék     Tokaji borok     Tokképzés     Tokos molyok     Torma     Tornádó

Tojás (ovum) a Madarak sokszínű petesejtje, amely köré a petevezetőben és a tojástartóban védőrétegek rakódnak, ezek egyben a fejlődő embrió tápanyagai (fehérjék, zsírok, cukor, ásványi és festékanyagok, vitaminok).

A legkülső, tulajdonképpeni védőréteg a szilárd (légzőnyílásokkal, pórusokkal gazdagon ellátott) mészhéj, amelynek külső falát finom színes hártya (kutikula) borítja, belső oldalán pedig a belső héjhártya v. pergamenhártya van, amely a tojás tompább végénél kettős falú légűrt alkot.

Középső réteg az átlátszó fehérje, amely három rétegből, a külső híg (ritka), a közbülső sűrűbb és a belső, ismét ritka rétegből áll. Legbelül van a tojás sárgája: a szik, ezt finom szikhártya burkolja.

A vadon élő madarak tojásainak nagysága, formája, valamint, a mészhéjon (általában a szabadon fészkelők tojásain) levő változatos árnyalatú és rajzolatú színezettség a fajra jellemző, amely a tojásvörös (oorhodin ) és a tojáskék (oocyan) színekből és azok keverékéből áll.

A tojások nagysága a madár testnagyságával fordított arányban. áll, a nagyobb testű fajoké relatíve kisebb, mint az apróbb testűeké.

Tojás - ovum