Vitamin Vitaminok

Frissítve: 2021-07-14  

Vitaminok. Igen különböző szerkezetű, vízben vagy zsírban oldható szerves vegyületek, amelyeket az állati szervezet általában nem képes önmaga felépíteni.

Nélkülözhetetlenek a sejtek kémiai folyamataiban.
A szervezetnek csak kis mennyiségben kell a táplálékkal felvennie. Ez a mennyiség olyan csekély, hogy az égésük által felszabadult energia mennyisége elhanyagolható. Eleinte sem képletüket, sem vegyi összetételüket nem ismerték, jobb híján az ABC betűivel jelölték őket.

Ma már ismert a Vitaminok nagy részének kémiai szerkezete, vegyi és fizikai tulajdonságaikat is megállapították, de a betűkkel való jelölésük többnyire megmaradt. Idővel egyes egységesnek vélt Vitamin okról kitűnt, hogy több hatóanyagra bonthatók, ezeket a betűk mellett még számokkal is megkülönböztették (B1, B2, B3 stb.).

Oldódási viszonyaik szerint két nagy csoportba oszthatók: vízben és zsírban oldódó Vitaminok-ra.
Vízben oldódok a B-vitamin csoportbeliek és a C-vitamin, zsírban oldódik az A-, D-, E-, K-vitamin. Míg a vízben oldódó V. pótlásáról állandóan gondoskodnunk kell, addig a zsírban oldódó V. nagyobb mennyiségben tartalékolódnak, ezek bizonyos ideig hiányozhatnak a táplálékból. ( A-vitamin, B-vitaminok, D-vitaminok, K-vitaminok, PP-vitamin, P-vitamin, Zöldségnövények táplálkozási értéke, Gyümölcs vitamintartalma) A-vitamin

A-vitamin a legismertebb tagja az A-vitamin hatású vegyületcsoportnak.
Neve retinol, molekulája nyolcizoprénrészletből épült, iongyűrűt, alkoholos hidroxilt és öt kettős kötést tartalmaz. Vízben oldhatatlan, zsírban és zsíroldó szerekben oldható olaj. A tengeri halak mája sok A-vitamin-t tartalmaz.

Hiánya (A-vitaminózis) szembetegségeket (gyerekeknél xerophthalmiát, felnőtteken hemeralopiát), továbbá látási zavarokat okoz. Az A-vitamin endogén (belső) erővel átalakuló provitaminjai a carotinoidok, melyek a növény és állatvilágban nagyon elterjedtek. Az A-vitamin csoport többi tagjai kémiailag igen kevésséülönböznek az A-vitamin-tól, élettani hatásuk is azonos.

B1-vitamin

B1-vitamin (amerion, thiamin) vízben oldható vegyület. Molekulájában pirimin- és tiszolgyűrűt találunk. Hiánya beri-beri Betegséget okoz. Bőven található hántolatlan rizsben, élesztőben, húsban, gyümölcsökben. A B1-vitamin pirofoszforsavas észtere a cocarboxiláz enzim coferment része.

C-vitamin

C-vitamin (ascorbinsav). Fehér vízben jól oldódó kristályos vegyület. Hiánya skorbutot okoz.
Rendkívül fontos vitamin, vízben oldható lévén, a szervezetnek naponta kell a szükséges mennyiséget - mely eltérően a többi vitamin tól, nagy 50-100 mg-ot felvennie, mert a felesleg kiürül a vizelettel.
A növényvilágban igen elterjedt; különösen sokat tartalmaz a citrom, csipkebogyó, ribiszke, paprika stb. Vizes oldatában már hidegen is könnyen bomlik, dehidro-ascorbinsavvá oxidálódik. A folyamat megfordítható, mennyiségi meghatározása ezen alapul. Meleg vagy erélyes oxidáló hatásra a reakció meg nem fordítható, az ascorbinsav telje elbomlik, a vitamin hatása megszűnik. A gyógyszeripar nagy mennyiségben állítja elő. Az élelmiszeriparban, a gyógyászatban alkalmazzák.

A-vitamin vitaminok
B1-vitamin vitaminok
C-vitamin vitaminok
Vitaminok