Báb (rovar)

báb (rovar)

Frissítve: 2023-09-18       Badacsonyi borvidék     Baktériumok

Báb (pupa) a rovar nyugvó, fejlődési alakja. Nem táplálkozik, igen korlátozott mozgású v. teljesen mozdulatlan.

Típusai: a szabad báb (pupa libera) végtagjai szabadon állnak. Ilyen a bogarak, méhek, darazsak Báb-ja. Fedett v. múmia-Báb (pupa obtecta) végtagjait vékony bőr fedi (bábbőr), csak a potrohi rész mozog. Ilyen a lepkék, katicabogarak Báb- ja; néha ez a lárva által készített szövedékben (gubóban) található (pl. a selyemhernyó B.).

Tonna báb (pupa coarctata) mozdulatlan, kemény, hordó alakú B. Ilyen a legyek B.-ja. B.-állapot ideje alatt a lárvák egyes szervei átszerveződnek, tökéletesednek (pl. lábak, szárnyak)

Báb - Pallas lexikon

Báb (pupa, chrysalis, állat), a rovaroknál az a fejlődési stádium, mely az ivarérett állapotot megelőzi. Ilyenkor a rovar nem táplálkozik és többnyire mozdulatlauul fekszik. Megkülönböztetünk:

1. tonnaalakú Báb-ot (p. coarcta), midőn a bábot még az álca utolsó ruhája, bőre is takarván, rajta kívül az egyes végtagokat észrevenni nem lehet, p. a legyek;
2. fedett v. múmia alakú Báb-ot (p. obtecta), midőn az egyes végtagok észrevehetők ugyan, de szorosan a burokhoz feküsznek, p. a lepkék, és végül
3. szabad Báb-ot (p. libera), melynél a végtagok szabadon kiállnak, p. a bogarak.

Némely álca bebábozás előtt még finomabb vagy durvább selyemszerü szövetbe is burkolja magát, melyet gubónak nevezünk, például selyemlepke.

Báb-nek hivják még a learatott s kévékbe kötött Gabona vagy egyéb szálas terménynek szárítás céljából oly módon való összerakását, hogy a vékonyra kötött kévéket kúpalakban felállítják s azokat egy szétterpesztett kévével, a fejkévével letakarják.
Nedves éghajlatú vidéken a Báb alakítása ajánlatosabb. mint a keresztbe való rakás.
A Báb-ot 6-8 kévéből szokták alakítani.