Legyek, húslégy, szuronyos istállólégy, szürkelégy

legyek
  • Frissítve: 2021-07-13  

Legyek Brachycera, légy alkatúak a kétszárnyúak rendjébe tartozó rovarok.

Csápjuk 3 ízból áll: a 3. ízen sörte v. karomszerű nyúlvány látható. Szúró v. szívó szájszervük van. Lábaikon jól fejlett tapadókorongokat (pulvillae) és végfüggelé-
(empodium) figyelhetünk meg.

Lárvájuk fejetlen és lábatlan nyű. Bábjuk tonnabáb. Családokban igen gazdag rovarcsoport. Képviselőik életmódban és testalakatban meglehetősen eltérnek egymástól.

Számos családjuk az emberre és a mezőgazdaságra egyaránt káros, sőt veszélyes fajokat foglal magába. Ide tartoznak a bögölyök (Tebanidea) és a bagócsok (Oestridae).

Az igazi legyek (Muscinae) a szárnypikkelyes legyek (Muscidae callypterae) családjának egyik alcsaládját alkotják. Ide tartozik a közismert házi légy (Musca domestica), számos betegség terjesztője. Rövid szívókájának vége korong alakú. Ezzel főleg folyékony tápanyagot vesz magához, de nyálával szilárd tápanyagokat is képes feloldani és elfogyasztani. Lárvái trágyában fejlődnek.

Közeli rokona a szuronyos istállólégy (Stomoxys calcitrans), szívókájával már a bőrt is képes átdöfni.

A húslegyek. (Sarcophaginae) alcsaládhoz tartozó fajok lárvái dögökön, rothadó húson fejlődnek, s szintén betegségterjesztők. A kockás v. szürkelégy (Sarcophaga carnaria) elevenszülő.

Egyes legyek növényevők s mezőgazdasági kártevők. Ilyen a szárnypikkely nélküli legyek (Muscidae acalypterae) családjába tartozó fritlégy (Oscinosoma frit) és a csíkoshátú búzalegyek (Chlorops- fajok), továbbá a szárnypikkelyes viráglegyek (Anthomyinae), valamint a Hagyma légy (Hylemia antiqua). Ezek lárvái a megtámadott növényekben fejlődnek.

Más családok viszont rovarpusztításukkal hasznosak. Ilyenek a rablólegyek (Asilidae) és a káros rovarokban élósködő fürkészlegyek. A mezőgazdaságban jelentősek még a lebegő v. zengőlegyek.