Piros ribizli Fekete ribiszke

A ribizli nagy biológiai értékű bogyós gyümölcs, nagy mennyiségű vitamint tartalmaz, amely ásványi sókkal együtt kedvező az emberi szervezet fiziológiai folyamataira.

Ribizli

Ribizli igényei, ribizli termesztése

A fekete ribiszke igen sok vitamint tartalmaz amelyek közül első helyen a C-vitamin áll. Jelentős mennyiségű P-vitamint, provitamin A-t (karotint), B1 vitamint, B2-vitamint. A fekete ribiszke vitamintartalma három-ötször nagyobb, mint a piros ribiszkéé. C-vitamin tartalma állandó. Megfelelő technológiával (mélyhűtéssel, nyers lében, szörp, dzsem formájában 75-95%-a még hosszabb tárolás esetén is megmarad.

A ribiszke a Rosales sorozat Grossulariceae családjába tartozik. A termesztett fajták (Ribes nemzettség) több faj alakkörébe sorolhatók. A Ribes nemzettség 140-160 fajból áll.

A mérsékelt égövön az Északi-sarkkör tájékáig több fajt termesztenek. Dél felé haladva számuk és alakgazdagságuk erősen csökken. A termesztett fajok többsége Európa és Ázsia, valamint Amerika észak részéről ered.

Mint kerti gyümölcsöt a XV. században Hollandiában, Dániában, Észak-Németországban és a Balti-tenger mellékén kezdték termeszteni. Mivel északi eredetű növény, a görög és római mezőgazdaság nem ismerhette.

A ribizli természetes előfordulásban erdei erdőszéli aljnövény. A piros ribiszke hidegtűrése minden fejlődési állapotban megfelel a kontinentális klímában előforduló szélsőségeknek, egyedül a virágzáskori erős lehűlés okozhat kárt. A piros ribiszke nem szereti a tűző napsugárzásnak kitett déli fekvésű lejtőket, ahol a felmelegedés miatt korán ledobja és gyengén terem.

A ribiszke tenyészidejében két nagy vízigényű szakaszt különíthetünk el. Az egyik a zsedüléstől az érésig (június közepe-vége), a másik a rügydifferenciálódás (július vége-augusztus eleje). A tenyészidőszak alatt átlagos csapadékigénye 350 mm.

Jonkheer van Tets piros ribizli

Ribizli - Jonkher van Tets

Piros ribizli gyümölcs

Nagyon korai érésű, általában június vége felé teljes érésben van. Friss fogyasztásra, mélyhűtésre és feldolgozásra egyaránt javasolható.

Bogyói nagyméretűek, középpirosak, gömbölyűek, lazán állnak a fürtön. íze kellemesen savas és zamatos. Bokra erős növekedésű. Nagyon bőtermő.
Bogyója erősen tapad a fürthöz, éretten sem pereg. Öntözetlen körülmények között is kiegyenlítetten és jól terem.
Rendszeres ritkító-felújító metszést igényel, hogy a fürtök elaprózódását elkerüljük.

Piros ribizli igényei

A ribizli helyét a kertben lehetőleg napos, szellős helyen válasszuk ki. A ribiszkének a középkötött vagy kissé laza, gyengén savanyú és tápanyagban gazdag talaj felel meg. A növények 10 cm-rel mélyebbre kerüljenek a talajba, mint a faiskolában voltak.

Ültetési tőtávolság bokornál 1,2-1,5 m, magastörzsű növénynél 1 m.

Rikő - riszméte

Bővebb ismertetés áruházas oldalunkon

Fertődi 1 fekete ribizli

Fekete ribizli Fertődi 1

A Fertődi 1 fekete ribizli korai érésű. Kedvező íze és konzisztenciája miatt minden felhasználási célra alkalmas.

Bogyója sok vitamint tartalmaz (C,D,A,B) és sokféleképp falhasználható. Fürtje és fürtnyele hosszú, a fürt súlya és a bogyó mérete nagyon nagy.

A bogyók a fürtön lazán helyezkednek el, vékony héjúak, fényes feketék.

A gyümölcs húsa középkemény, kellemes ízű, határozott fekete ribiszke aromával. Bokra gömb alakú elsűrűsödésre nem hajlamos. Nagyon bőven terem, ami kiváló öntermékenyülésének köszönhető.

Fekete ribizli talajigény

Minden átlagos, megfelelően nyírkos talaj és félárnyékos hely alkalmas a termesztéséhez.
Tőtávolság a bokrok között 1,7-2,2 m. magastörzsű növénynél 1,2-1,5 m.


Ribizli és egres csemeték