C-vitamin

c-vitamin

    Család

C-vitamin ascorbinsav. Fehér vízben jól oldódó kristályos vegyület. Hiánya skorbutot okoz.

Rendkívül fontos vitamin, vízben oldható lévén, a szervezetnek naponta kell a szükséges mennyiséget - mely eltérően a többi vitamintól, nagy 50-100 mg-ot felvennie, mert a felesleg kiürül a vizelettel.

A növényvilágban igen elterjedt; különösen sokat tartalmaz a citrom, csipkebogyó, ribiszke, paprika stb. Vizes oldatában már hidegen is könnyen bomlik, dehidro-ascorbinsavvá oxidálódik.

A folyamat megfordítható, mennyiségi meghatározása ezen alapul. Meleg vagy erélyes oxidáló hatásra a reakció meg nem fordítható, az ascorbinsav telje elbomlik, a vitamin hatása megszűnik. A gyógyszeripar nagy mennyiségben állítja elő. Az élelmiszeriparban, a gyógyászatban alkalmazzák.

A-vitamin vitaminok
B1-vitamin vitaminok
Vitaminok

C-vitamin