Ragadozó poloska

Ragadozó poloska (Perillus bioculatus, rabló poloska) hossza 0,7-1,3 mm, a káposzta poloskához hasonló. Fedőjének felső részén kevesebb sárga vagy vörös folt van. Észak-Amerikában honos. Az utóbbi években telepítették át Európába a Burgonyabogár ellen.

Magyarországra 1959. május 18-án érkeztek tojáscsomók repülőgépen. Azóta a Növényvédelmi Kutató Intézet keszthelyi Laboratóriumában mesterségesen tenyésztik, és szabadföldi kísérletekkel a burgonyabogár korlátozásában játszott szerepét is ellenőrzik.

Távolabbi cél: az állat hazai meghonosítása. Eddigi vizsgálatok szerint elsősorban a burgonyabogár tojásait és lárváit, nagyon ritkán az imágókat szívja ki. Nem speciális burgonyabogár-ellenség, mert a burgonyabogár-lárvákon kívül más állatok lárváival is megél. Tojásait a levelekre rakja kisebb-nagyobb csomókban. A lárvák a burgonyalombot is szívogatják.

Öt fejlődési stádiumuk van.
Nyári Hőmérsékleten a lárvafejlődés 24-26 napig tart. Nálunk szabadföldön két nemzedék fejlődik. Augusztus végétől kezdenek diapauzába menni. A fakérgek alatt, farepedésekben és erdei avarban telelnek. Eddigi vizsgálatok szerint a hazai teleket átvészelik. Használatban lévő inszekticidekre érzékenyek, ezért meghonosításuk csak eredményes riasztóanyagok használatával lehetséges.

Ragadozó poloska