Erdei bagolypille

erdei bagolypille

Erdei bagolypillék (Noctuidae). Erdei csemetekertekben vagy erdőállományokban stb., lombos fa- és fenyőcsoportokon károsító fajok.

Laza talajú csemetekertekben a fenyő és lombfa csemetéket pusztítja a feketeszárnyú bagolypille (Euxoa nigricans L.) szürkefejű, fénylőbarna, fekete szemölcsös, zegzugos, világos oldalvonalú hernyója.

A fenyő bagolypille (Agrotis vestigialis Rott.) barnafejű és nyakpajzsú, zöldtől földszínűig változó, fekete hátvonalú és szelvényenként négy fekete aprószemölcsű hernyója érzékenyebben tavasszal károsítja a fenyőfélék, de a lombos fák csemetéit is.

Kötöttebb talajú csemetekertekben a fekete- és erdeifenyő csemetéket pusztíthatja a felkiáltójeles bagolypille hernyója is.

A leveleket a fűzféléken a fűzfa bagolypille (Earias chlorana L.), a bükk és más lombos fákét a bükk bagolypille (Hylophila prasinana L.), a tölgy és juhar csemetékét a tavaszi bagolypille (Taeniocampa cruda Schiff.) csupasz testű hernyói; a vadgesztenye, juhar, tölgy és még számos más lombos fa leveleit a vadgesztenye bagolypille (Acronycta aceris L.) erősen szőrös hernyója rághatja.
Az erdeifenyőn pedig az erdeifenyő bagolypille hernyója károsíthat.