Baktériumos növénybetegségek

baktériumos növénybetegségek

Frissítve: 2021-07-14       Balaton     Balatonfüred-csopaki borvidék

Baktériumos növénybetegségek. A növényi betegségek kb. 20%-át baktériumok okozzák. Úgyszólván minden gazdasági növényünknek van baktériumos kórokozója.

Egyes növényeket 5-6 baktériumfaj is károsít.
Az ismert Baktériumos növénybetegségek száma meghaladja a 200-at.

A baktériumos növényi kórokozók a következő nemzetségekbe (genus) tartoznak:
Az Agrobacterium nemzetségbe a Gram negatív, nem spórás, pálcika alakú, mozgó, talajban lakó kórokozók, melyek tumorokat, gyökérszőrösödést v. hipertrofiát okoznak.

A Corynebacterium nemzetségbe a Gram pozitív, nem spórás, nem mozgó, kissé hajlított alakú növénykórokozó baktériumokat soroljuk.
A Pseudomonas nemzetségbe tartozik a legtöbbjük, Gram negatív, nem spórás, pálcika alakú, mozgó baktériumok, amelyek táptalajon opálos, fehér színű telepeket alkotnak, és a táptalajba legtöbbször zöld fluoreszcensz festék diffundál.

A Xanthomonas nemzetségbe Gram negatív, nem spórás, pálcika alakú, mozgó v. mozdulatlan, a táptalajon sárga színű telepeket képező baktériumok tartoznak.

Az Erwinia nemzetségbe a Gram negatív, nem spórás, pálcika alakú, mozgó baktériumokat soroljuk. A telepek színe legtöbbször fehér. A növényeken lágyrothadásokat okoznak.

A Bacterium nemzetségbe ( Bacteriaceae) sorolják azokat a fajokat, amelyeket az előbbiek alapján nem lehet besorolni. Optimális tenyésztési hőmérsékletük 25-30 C° között van. A közönséges bakteriológiai táptalajokon jól fejlődnek. Agar táptalajokon a telepek 2-3 nap múlva jelennek meg.

Meghatározásuk, morfológiai és biokémiai alapon történik. Újabban specifikus bakteriofágok segítségével, valamint szerológiai reakciókkal könnyítették a hosszadalmas biokémiai vizsgálatokait.

A baktériumos növénybetegségek kifejlődésének általában a meleg, párás idő kedvez.

A baktériumok viharos esőzések után járványszerűen elterjednek. Hatásos kémiai védekezés a baktériumos növénybetegségek ellen jelenleg nem ismeretes. Az Antibiotikumokkal folytatott kísérletek bíztatóak. Fontos a higiéniai rendszabályok betartása.

baktériumok >>>