Antibiotikum

antibiotikum

Frissítve: 2023-09-18      Anyarozs    Aranyos téliaraszoló

Antibiotikum a mikroorganizmusok anyagcsere-termékeként keletkező olyan anyag, amely más mikrobák fejlődését, élettevékenységét serkenti, gátolja vagy esetleg el is pusztítja őket.

A mindennapi életben rendszerint csak a gátló anyagokat tekintjük Antibiotikumoknak. Egyes, nem természetes eredetű (pl. kémiai úton előállított) anyagokat is antibiotikus hatásúaknak mondhatunk (pl. szulfamid-készítmények), de antibiózisnak foghatjuk fel némely növény (pl. fokHagyma, retek stb.) által tormelt olyan anyagoknak a hatását is, amelyek a mikroorganizmusok működését befolyásolják, gátolják.

Az Antibiotikumok nagyarányú felhasználása Fleming (1929) felfedezésével kezdődött.

Az általa elnevezett penicillin elsősorban Gram-pozitív baktériumfajok és egyes Gram-negatív coccusok ellen hatásos.
A penicillinen kívül ma már számtalan más Antibiotikum-ot ismerünk: pl. a sztrepto-micint, az aureomicint, a terramicint stb.

Az Antibiotikumok felhasználási területe igen nagy.
Az emberorvoslásban számtalan fertőző és nem fertőző baktériumos, gombás, sőt néhány vírusos eredetű megbetegedés gyógyítására használják. Hasonló szerepük van az állatorvoslásban is. A takarmányozásban felhasznált Antibiotikum (pl. Erra) fokozza a súlygyarapodást.

A növényvédelemben is egyaránt felhasználhatók gombák, baktériumok és vírusok által előidézett Betegségek leküzdésére.

Alkalmazásuk előnyei (kis töménység, nagy specifikusság stb.) közül kiemelkedik az, hogy egyes Antibiotikumok felszívódó (szisztemikus) hatásúak, így nemcsak megelőzésre, hanem gyógyításra is alkalmasak (pl. streptomycin, griseofulvin, egyes actidion származékok stb.). baktériumok által előidézett növónybetegségek (pl. dohány vész, alma ós körte hajtásszáradás és rákosodás, bab, borsó bakte-riózis stb.) leküzdésére a streptomycin a legalkalmasabb. Külföldön több streptomycin hatóanyagú növény védőszer (Agri-myein, Agristrep stb.) van forgalomban.

A gomba okozta megbetegedések ellen (pl. Botrytis, Mycosphaerella stb.) a griseofulvin felszívódó antibiotikum igen jó eredménnyel használható. Mint növényvédőszer Grisovit 50 és Murphulvin néven kapható külföldön. A búzakőüszög és még más gombabetegségek leküzdésére az actidion, a Streptomyces griseus (Krains-ky) Waksman et Henrici által termelt gombagátló antibiotikum ad jó eredményt. Magyarországon Tricin néven kísérleti növényvédőszerként van forgalomban a trichothecin antibiotikum, melyet a Triehothecium roseum (Buch.) Link penészgomba termel. Számos növénykórokozó gomba növekedését igen kis töménységben meggátolja.

A meggyfák virág- és hajtásszáradását okozó monilia betegséget a trichothecines permetezés nagymértékben csökkenti.
A növény kórokozók ellen ható antibiotikumok kutatása világszerte folyik. Anti Mozis Mikroorganizmusok asszociációja, Antibiotikum