Penicillium ecsetpenész

Penicillium ecsetpenész a tömlős gombák Plectascales sorozatának nemzetsége. Élelmiszereken, szerves anyagokon a leggyakoribb penész.

A különböző, leggyakrabban kékeszöld (penészzöld) színű penésztelepekből nagy számban emelkednek a levegőbe a konidium-tartók, melyek ecsetszerűen elágaznak.

A végső ágakon rövid nyelecskéken sterigmákon sorokban fűződnek le a konidiumok. Ezek gömb alakú, vékony falú, ivartalan szaporító sejtek.

A Penicilliumok kis része ivarosan termőtestet perithecium hoz létre, melynek belsejében vannak az ascusok és ezekben az ascospórák.

A kékeszöld Penicillium-okat Penicillium glaucum (P. crustaceum) néven szokták összefoglalni.
Ez nem egy faj, hanem fajcsoport, több faj összefoglaló neve.

Élelmiszereken, így kenyéren, befőtteken a leggyakoribb penész.

Gyakori gyümölcsékön is, főleg a raktározott gyümölcsökön. Ezek belsejében lágy, nedves, világosbarna, dohos ízű rothadást indít meg.

A gyümölcs felületén a barna foltokon eleinte fehér, később kékeszöld penészfolt jelenik meg. Szőlőn nedves időben a fürtökön jelentkezik.

Almán, körtén már a gyümölcsösben v. a raktározás alatt megjelenik. Narancson, szibarackon, zöld dión is gyakori.
Az elvetett magokat is megpenészesíti.

Védekezés

permetezés, száraz, hűvös raktározás.
A Penicillium roqueforti. a P. gorgonzolae és a Penicillium camemberti fajokat sajtok készítésére használják. penicillum notatum és penicillum chrysogenumból állítják elő a penicillint. P. luteum és P. purpureum a szőlőbogyón zöld rothadást, hordókban, pinceeszközökön penészízt, dohosságot okoz.

Penészedés >>>