Torma

Zöldségtermesztés

Torma (Armoracia lapathifolia Gilib., Cruciferae). Őshazája Ny Ázsia és DK-Európa. Termesztését a rendelkezésre álló feljegyzések szerint a XV. szd.-ban kezdték el.

Vad alakjai hazánkban is megtalálhatók. Évelő növény, de kultúrába véve egyévesként termesztik. Kedvezőtlen időjárás esetén néha kétévesnek hagyják.

Gyökerét (rhizoma) nyersen fogyasztják v, a konzerviparban ízesítésre használják. Csípősségét az allyl-izothyocianat (C2HSONS) és a butyl-thiocianat (C,H9ONS) adja.

Illóolaja a nyálkahártyát és a könnymirigyeket ingerli. Különösen exportra jelentős a termesztése. Termesztésével nagyobb arányokban Debrecen, Győr, Makó, Nagykáta é,- Budapest (Vác) környékén foglalkoznak.

A torma földfeletti hajtása lágy szár, amely a csúcsi részén erősen elágazik, főgyökere orsógyökér. Tőlevelei hosszúak, nyelesek.
A levelek széle fogazott. A szárlevelek lemeze ép. Sátorvirágzatú. Termése becő.

Magjai nagyon aprók, simák és gömbölyűek.
Hőigénye kicsi, gyökerei fagyállók. Levelei -4 C°-on fagynak el. Árnyékban is jól fejlődik. A mélyebb fekvésű, párás levegőjű helyeket kedveli. Szereti a humuszban gazdag, kellő nedvességgel rendelkező talajokat.

Rhizomái kötött talaj hatására csípősebb ízűek lesznek. Öntéstalajokon nagyon szépen díszlik. Nagy tápanyagigényű növény. Legjobb előveteményei (trágyázott növények) a paradicsom, paprika, dinnyefelék.

A torma után valamilyen kapásnövény v. gyomfojtó kerül. (Pl. a kender.) Gyökerei talajgyomosítók! Telepítése előtt legalább 40 cm mély talajlazítás szükséges. Szervestrágya igénye 300-350 kg/kh, amelyet ősszel kell kiszórni.

Torma szaporítása

Szaporítása vegetatív úton történik. A Dugványokat egyéves gyökérből, ún. talpgyökérből készítik. Dugványméret 4-10 mm átmérő, 250-350 mm hosszúság.

A tavaszig 1 kg-os kötegekben (30-35 db) pincében v. veremben tárolható. A dugványokat febr., márc.-ban (ritkán ősszel) 50-100 cm sortávolságra készített, 30-40 cm magas bakhátakra, 30-35 cm tőtávolságra ültetik, rézsútosan és hármas kötésben.

Torma dugványozása. A Dugvány teteje 2-3 cm mélyen kerüljön a föld színe alá. 15-20 cm mély barázdákba is ültethető. Ilyenkor a dugványok kiálló részét töltögető eke segítségével takarják. Az ültetésnek az az előnye, hogy a talaj tovább megtartja nedvességét. Bakhátas ültetésnél viszont a gyökerek nem hatolnak túL mélyen a talajba és így könnyebb a kiszedése. Ülltetés előtt a torma dugványokon található vékony gyökereket, rügyeket nedves-ruhával ledörzsölik. A dugványok végeit a jó kalluszképződés-érdekében érintetlenül kell hagyni.

Torma gondozása

Torma ápolása. A levelek megjelenése után (2-3 hét) végzik el: az első kapálást. Öntözni is szokták. Egy-egy öntözés alkalmával 50-60 mm vizet adnak.

Öntözés hatására javul a Torma minősége, nem lesz túlságosan csípős és mennyisége is nő .. Jún-júl.-ban öntözik.
A talpgyökerezés célja: elágazásmentes, sima felületű gyökér biztosítása. Júl.-aug-ban ezt a következőképpen oldják mg.- A dugványt 20-25 (cm mélységig kibontják és a rhizomát nedves ruhával jól ledörzsölik.

A túlságosan megerősödött oldalgyökereket éles késsel vágják le. A dugvány alsó gyökerei, az ún, tapgyökerek a növény víz- és tápanyagának biztosítását szolgálják. Ezeket sértetlenül hagyják. A munka befejezése után a földet ismét visszahúzzák a tövek mellé. Ősszel is: (hideget nagyon jól bírja) és tavasszal is szedhető.

A töveket talpgyökereivel együtt emelik ki. A visszamaradó talpgyökerek egyrészt gyomosítók, másrészt szaporítóanyag. Ezért, haléhet, valamennyit ki kell szedni. A piacra 2 kg-os kötegekben kerül. Várható termése 60-80 q/kh.

Torma tárolása egyszerű, veremben, pincében, sőt még szabadföldi, prizmákban is - értékesítésig -szinte károsodás nélkül eltartható.

Tartósítása ritkán szükséges, mert konzerválás nélkül is eltartható egészben tárolva v. tisztítva. Lereszelve, kevés sóval és cukorral keverve, légmentesen üvegbe tömködve és lezárva, hűvös helyen így hónapokig elállhat. Másik módja a tartósításnak az, hogy lereszelve kevés tejjel és húslével pépet készítenek, majd dobozba v, üvegbe rakva sterilizálják. Lereszelt állapotban szárítani is lehet, de így Illóolaj-tartalmában nagy a veszteség.

Torma fajtákat a köztermesztésben nem különböztetnek meg. A szakirodalom említést tesz Nürnbergi édes, Debreceni csípős fajtákról. Közöttük alakbeli különbség nincs. Azok a jó fajták, amelyek megreszelve hosszú. ideig nem barnulnak meg.
Betegsége: a fehér hólyagfoltosság (Albugo candida). Állati kártevői: a földi bolha és a káposztapoloska.

Torma