Tokaji borvidék

Frissítve: 2021-07-14       Tokaji borok     Tokképzés     Tokos molyok     Torma     Tornádó     Továbberjesztés - áterjesztés     Toxicitás

Tokaji borvidék (tokaji, hegyaljai borvidék. A Tokaji borvidék
szőlői a Zempléni hegysor (Eperjes-Tokaji hegylánc) legdélibb részén levő vulkánkúpok napsütésnek kitett lejtőin terülnek el.

A borvidék magában foglalja Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből Abaújszántó. Bekecs, Bodrogkeresztúr, Bodrogolaszi, Bodrogszegi, Erclőbenye, Erdőhorvát, Golop, Hercegkút, Károlyfalva, Legyesbénye, Mád, Mezőzombor, Monok, Olaszliszka, Ond, Rátka, Sárazsadány, Sárospatak, Szegilong, Szerencs, Tarcal, Tállya, Tokaj, Tolcsva, Vámos-Újfalu és Végardó községeknek, továbbá Sátoraljaújhely városának szőlőtermesztésre kijelölt területeit.

Területe 8650 kh. A borvidéket É-ról a Kárpátok bércei védik, a Déli nyitott oldalról érkező meleg Légáramlások a klímát igen kedvezővé teszik. A napsütéses nyarat hosszú és enyhe ősz követi, amely a szőlő érését és túlérését, aszúsodását elősegíti. A hegyaljai szőlőhegyek magjai andezit és riolit, valamint ezek tufái, amelyekre nyirok, lösz és kőpor települt. A legmagasabb, egyben a legdélibb hegy a névadó Tokaj község határában levő Kopaszhegy (516 m).

A szőlők zöme 150-200 m tengerszint feletti magasságban terül el. Szőlőfajták tekintetében a Tokaji borvidék meglehetősen egységes. Első helyet a Furmint foglalja el (70%), amelyik aszúsodásra és nemes rothadásra a leginkább hajlamos: a Hárslevelű (25%) a Furmint erősebb savait, keménységét előnyösen mérsékeli, ámbár kevésbé aszúsodik. E két szőlőfajta mellett kisebb mértékben még Sárgamuskotályt is termelnek. Régi szokás szerint a Tokaji borvidéken a szüretet okt. végén kezdik s a lehetőségnek megfelelően bevárják a túlérést, aszúsodást, esetleg a nemes rothadást. E leghíresebb történelmi borvidékünket a bortörvény különös védelemben részesíti. Zárt borvidék, ahová idegen bort bevinni tilos. Tokajhegy-aljai borkülönlegességeket -a zárt borvidék területén kívül csak márkajeggyel ellátott palackban szabad forgalomba hozni.

Törkölybor
Ürmös bor borászat
Zavaros bor borászat

Tokaji borvidék