Tokaji borvidék

Frissítve: 2018-11-10

Tokaji borvidék (tokaji, hegyaljai borvidék. A Tokaji borvidék
szőlői a Zempléni hegysor (Eperjes-Tokaji hegylánc) legdélibb részén levő vulkánkúpok napsütésnek kitett lejtőin terülnek el.

A borvidék magában foglalja Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből Abaújszántó. Bekecs, Bodrogkeresztúr, Bodrogolaszi, Bodrogszegi, Erclőbenye, Erdőhorvát, Golop, Hercegkút, Károlyfalva, Legyesbénye, Mád, Mezőzombor, Monok, Olaszliszka, Ond, Rátka, Sárazsadány, Sárospatak, Szegilong, Szerencs, Tarcal, Tállya, Tokaj, Tolcsva, Vámos-Újfalu és Végardó községeknek, továbbá Sátoraljaújhely városának szőlőtermesztésre kijelölt területeit.

Területe 8650 kh. A borvidéket É-ról a Kárpátok bércei védik, a Déli nyitott oldalról érkező meleg Légáramlások a klímát igen kedvezővé teszik. A napsütéses nyarat hosszú és enyhe ősz követi, amely a szőlő érését és túlérését, aszúsodását elősegíti. A hegyaljai szőlőhegyek magjai andezit és riolit, valamint ezek tufái, amelyekre nyirok, lösz és kőpor települt. A legmagasabb, egyben a legdélibb hegy a névadó Tokaj község határában levő Kopaszhegy (516 m).

A szőlők zöme 150-200 m tengerszint feletti magasságban terül el. Szőlőfajták tekintetében a Tokaji borvidék meglehetősen egységes. Első helyet a Furmint foglalja el (70%), amelyik aszúsodásra és nemes rothadásra a leginkább hajlamos: a Hárslevelű (25%) a Furmint erősebb savait, keménységét előnyösen mérsékeli, ámbár kevésbé aszúsodik. E két szőlőfajta mellett kisebb mértékben még Sárgamuskotályt is termelnek. Régi szokás szerint a Tokaji borvidéken a szüretet okt. végén kezdik s a lehetőségnek megfelelően bevárják a túlérést, aszúsodást, esetleg a nemes rothadást. E leghíresebb történelmi borvidékünket a bortörvény különös védelemben részesíti. Zárt borvidék, ahová idegen bort bevinni tilos. Tokajhegy-aljai borkülönlegességeket -a zárt borvidék területén kívül csak márkajeggyel ellátott palackban szabad forgalomba hozni.

Pezsgőbor borászat
Ribiszkebor
Somlói borvidék borászat
Soproni borvidék borászat
Szalmabor
Szőlő
Tokaji borvidék borászat
Tokaji borok borászat
Törkölybor
Ürmös bor borászat
Zavaros bor borászat

Tokaji borvidékKapcsolódó oldalak