Zavaros bor

Frissítve: 2018-11-10

Zavaros bor. A fogyasztásra kerülő bor egyik értékmérője a tisztaság, mert általában véve csak a tiszta bornak van tiszta íze.

A zavarosságnak különböző megnyilvánulásai lehetnek.

Így lehet a bor homályos, fátyolos, poros, törött, opalizáló, üledékes stb.
A zavarosodás oka lehet biológiai természetű, amely mikróbák ténykedésére vezethető vissza (erjedés, utóerjedés, biológiai savbomlás, seprőbomlás, nyúlósodás).

A kristályos zavarosodás borkő (káliumhidrotartarát), borkősavas mész (Ca-tartarát) kiválásban nyilvánul meg.

A kolloid és kémiai anyagokra visszavezethető zavarosodások sorában a fémes zavarosodások (ferrifoszfát, ferritannát), fehérje, csersavas-fehérje, Barnatörés, színkiválás stb. érdemelnek említést.

Technológiai zavarosodások a kezelési anyag - tól v. a kezelési eljárásoktól származnak (azbeszt, derítőanyag, dugó stb.).

Kertészeti lexikon Z
Pezsgőbor borászat
Ribiszkebor
Somlói borvidék borászat
Soproni borvidék borászat
Szalmabor
Szőlő
Tokaji borvidék borászat
Tokaji borok borászat
Törkölybor
Ürmös bor borászat
Zavaros bor borászat

Zavaros bor