Zavaros bor

Frissítve: 2021-07-14  

Zavaros bor. A fogyasztásra kerülő bor egyik értékmérője a tisztaság, mert általában véve csak a tiszta bornak van tiszta íze.

A zavarosságnak különböző megnyilvánulásai lehetnek.

Lehet a bor homályos, fátyolos, poros, törött, opalizáló, üledékes stb.

A zavarosodás oka lehet biológiai természetű, amely mikróbák ténykedésére vezethető vissza (erjedés, utóerjedés, biológiai savbomlás, seprőbomlás, nyúlósodás).

A kristályos zavarosodás borkő (káliumhidrotartarát), borkősavas mész (Ca-tartarát) kiválásban nyilvánul meg.

A kolloid és kémiai anyagokra visszavezethető zavarosodások sorában a fémes zavarosodások (ferrifoszfát, ferritannát), fehérje, csersavas-fehérje, Barnatörés, színkiválás stb. érdemelnek említést.

Technológiai zavarosodások a kezelési anyagtól vagy a kezelési eljárásoktól származnak (azbeszt, derítőanyag, dugó stb).

Pezsgőbor borászat
Ribiszkebor
Szalmabor
Szőlő

Zavaros bor