Zavaros bor

Frissítve: 2019-09-10  

Zavaros bor. A fogyasztásra kerülő bor egyik értékmérője a tisztaság, mert általában véve csak a tiszta bornak van tiszta íze.

A zavarosságnak különböző megnyilvánulásai lehetnek.

Lehet a bor homályos, fátyolos, poros, törött, opalizáló, üledékes stb.

A zavarosodás oka lehet biológiai természetű, amely mikróbák ténykedésére vezethető vissza (erjedés, utóerjedés, biológiai savbomlás, seprőbomlás, nyúlósodás).

A kristályos zavarosodás borkő (káliumhidrotartarát), borkősavas mész (Ca-tartarát) kiválásban nyilvánul meg.

A kolloid és kémiai anyagokra visszavezethető zavarosodások sorában a fémes zavarosodások (ferrifoszfát, ferritannát), fehérje, csersavas-fehérje, Barnatörés, színkiválás stb. érdemelnek említést.

Technológiai zavarosodások a kezelési anyagtól vagy a kezelési eljárásoktól származnak (azbeszt, derítőanyag, dugó stb).

Pezsgőbor borászat
Ribiszkebor
Somlói borvidék borászat
Soproni borvidék borászat
Szalmabor
Szőlő
Tokaji borvidék borászat
Tokaji borok borászat
Törkölybor
Ürmös bor borászat
Zavaros bor borászat

Zavaros bor