Szalmabor

Frissítve: 2023-12-22       Bor Borok Borvidékek    Szamárbogáncs

A szalmabor úgy készül, hogy az érett szőlőfürtöket a tőkéről leszedik. A fürtöket szellős helyen állványokra, nádból vagy leginkább szalmából készült cserényekre rakják s azokon tartják mindaddig, míg a szőlőbogyók a száradás és fonnyadás következtében jól összetöppednek.

A száradás következtében a bogyók víztartalmuk egy részét elvesztik, cukortartalmuk koncentrálódik.
Az ilyen szőlőből nyert ún. Szalmabor csak lassan erjed és a borban tekintélyes mennyiségű erjedetlen cukor marad vissza.

A Szalmabor az aszúborhoz hasonló, de annak minőségét a durvább savtartalom, valamint a diszharmomikus illat és zamat miatt nem éri el. A szárítás és fonnyasztás a tőkén való természetes túlérést és aszúsodást nem pótolja.

Almailonca lepkék
Alma levéltetű kártevők

    Bor Borok Borvidékek