Szalmabor

Frissítve: 2018-11-10

A szalmabor úgy készül, hogy az érett szőlőfürtöket a tőkéről leszedik. A fürtöket szellős helyen állványokra, nádból vagy leginkább szalmából készült cserényekre rakják s azokon tartják mindaddig, míg a szőlőbogyók a száradás és fonnyadás következtében jól összetöppednek.

A száradás következtében a bogyók víztartalmuk egy részét elvesztik, cukortartalmuk koncentrálódik.
Az ilyen szőlőből nyert ún. Szalmabor csak lassan erjed és a borban tekintélyes mennyiségű erjedetlen cukor marad vissza.

A Szalmabor az aszúborhoz hasonló, de annak minőségét a durvább savtartalom, valamint a diszharmomikus illat és zamat miatt nem éri el. A szárítás és fonnyasztás a tőkén való természetes túlérést és aszúsodást nem pótolja.

Almailonca lepkék
Alma levéltetű kártevők
Almamoly szárnyas rovarok
Almasav
Batul alma
Florina alma gyümölcsfa
Freedom alma gyümölcsfa
Prima alma gyümölcsfa
szalmabor

Szalmabor



Kapcsolódó oldalak