Bor Borok Borvidékek

Frissítve: 2023-10-27  

  • Alföldi borvidék. Főképpen Bács-Kiskun megye és részint Heves, Pest, Szolnok megye szőlőtermesztésre kijelölt immúnis homoktatajú területét foglalja magában.
  • Aszúbor
    Az aszúbor a természetes édenborok legkiválóbb fajtája. Termeléséhez kivételes talaj, fekvés és klímaviszonyok, jól aszúsodó szőlőfajták, kitűnő beéredés és a szőlőbogyók túlérése (aszúsodás, - nemesrothadás) szükségesek.
  • Badacsonyi borvidék
    Badacsonyi borvidék A borvidék magában foglalja Badacsonytomaj, Badacsonytördemic, Balatonrendes, Balatonszepezd, Gyulakeszi, Hegymagas, Kisapáti, Nemesgulács Raposka, Révfülöp, Szigliget községeknek, továbbá ...
  • Balatonfüred-csopaki borvidék
    Balatonfüred-csopaki borvidék Ez a borvidék az új bortörvény megjelenéséig a badacsony-balatonfüred-csopaki borvidékhez tartozott. A termelési körülmények különbözősége indokolttá tette a Balatonfüred-csopaki borvidék elkülönítését.
  • Bor
    Szorosabb értelemben csakis a szőllőnek kierjedt levéből készült szeszes ital nevezhető bornak; tágabb értelemben azonban a gyümölcsnedvek kierjedése által nyert szeszes italt is bornak nevezzük (alma, körte, cseresznye, ribiszke, köszmétebor stb).
  • Borászat
    Borászat (önológia, oenologia) azon ismeretek rendszere, amely a bor készítése, kezelése, fejlődése és stabilizációja során végbemenő biológiai, kémiai és fizikai folyamatokat, valamint az ezekkel kapcsolatos tudnivalókat és technológiai eljárásokat foglalja magában.
  • Borbírálat
    A Borbírálat a bor színét, tisztaságát, egészséges v. hibás, beteg voltát, illatát, zamatát, harmóniáját, fejlettségét stb. ítéli meg.
  • Borecet
    Étkezés céljára szolgáló ecetsav, amelyet 10% körüli szesztartalmú borból erjesztéssel állítanak elő.
  • Csemegebor
    Csemegebor (dessert bor v. likőrbor). Összetételében különbözik a közönséges boroktól; a Csemegebor-ok általában nagyobb ex-trakt-tartalmúak, rendszerint édesek, alkoholtartalmuk nagy, többnyire jellegzetes ízűek, zamatúak.
  • Malaga bor
    Andalúziában (Spanyolország) Malagától Antequeráig terjedő körzetben a Pedro Ximenes, Mantua, Rome szőlőfajtákból készül a Malaga bor.
  • Mézbor
    mézbor a méz vizes oldatából erjesztéssel készült szeszes ital. Természetes lágy víz (eső, patak, folyó) szükséges hozzá. A mézből átlag 48,3 % alkohol képződik. Ezt tudva, tetszés szerinti erősségű Mézbor készíthatő. 80 liter víz és 20 kg mézből pl. kb. 10 %-os bor lesz.
  • Móri borvidék
    A magában foglalja Fejér megyéből Csákberény, Csókakő, Mór, Pusztavám és Söréd községeknek szőlőtermesztésre kijelölt területeit. Kiterjedése 1900 kh.
  • Pezsgőbor
    Pezsgőbor (Vin de Champagne, e. vert dö sampány) olyan szénsavdús bor, melyben a szénsav a könnyű, vékony, üde, savanyú, előzően kikezelt alapborhoz hozzáadott cukorból alkoholos erjedés útján képződött s melyet a borban visszafojtottak.
  • Ribiszkebor
    A ribiszke kipréselt levéből készített gyümölcsbor. Nagy savtartalma miatt a préslevet 1 : 1 arányban vízzel hígítják, majd literenként 20-30 dkg kevés lében feloldott cukrot adnak hozzá.
  • Somlói borvidék
    A Somlói borvidék magába foglalja Veszprém megyéből Somlóvásárhelynek és három községnek (Doba, Somlójenő és Somlószőllős) szőlőtermelésre kijelölt területeit. Területe 760 kh. A dimbes-dombos vidékből kiemelkedő vulkanikus Somlóhegy (435 m) lejtőin terül el ez a nagy multú minőségi borvidék.
  • Soproni borvidék
    A Soproni borvidék magában foglalja Győr-Sopron megyéből Sopron városának, Balf, Fertőtoboz, Fertőrákos, Kópháza és Magyarfalva községeknek szőlőtermesztésre alkalmas területeit. Kiterjedése 2280 kh.
  • Szalmabor
    A Szalmabor úgy készül, hogy az érett szőlőfürtöket a tőkéről leszedik. A fürtöket szellős helyen állványokra, nádból vagy leginkább szalmából készült cserényekre rakják s azokon tartják mindaddig, míg a szőlőbogyók a száradás és fonnyadás következtében jól összetöppednek.
  • Tokaji borvidék
    Tokaji borvidék (tokaji, hegyaljai borvidék.
    szőlői a Zempléni hegysor (Eperjes-Tokaji hegylánc) legdélibb részén levő vulkánkúpok napsütésnek kitett lejtőin terülnek el. Első helyet a Furmint foglalja el (70%), amelyik aszúsodásra és nemes rothadásra a leginkább hajlamos: a Hárslevelű (25%) a Furmint erősebb savait, keménységét előnyösen mérsékeli, ámbár kevésbé aszúsodik.

  • Tokaji borok
    Tokaji borok (hegyaljai borok) a Tokajhegyalja zárt borvidék hegyi szőlőiben termett Furmint, Hárslevelű és Muskotály szőlőfajták valamelyikéböl vagy ezek keverékéből készített fajborok.
  • Törkölybor
    Törkölybor (csigerbor, csinger, lőre). A kisajtolt friss szőlő- törkölyre vizet vagy cukoroldatot (Petiotozás) öntünk, két-három napig állni hagyjuk, majd kisajtoljuk és erjesztjük.
    A törkölybor készítés alapját az a mustmennyiség (33-45%) képezi, ami a kisajtolt törköly szilárd részeire tapad.
  • Ürmös bor
    Ürmös bor (vermutbor). Több-kevesebb cukrot tartalmazó édes csemegebor, amelynek a borhoz hozzáadott ürömtől (Artemisia absinthium) és egyéb fűszerkeveréktől származóan sajátságos íze, illata és zamata van.
  • Zavaros bor
    Zavaros bor A fogyasztásra kerülő bor egyik értékmérője a tisztaság, mert általában véve csak a tiszta bornak van tiszta íze. A zavarosságnak különböző megnyilvánulásai lehetnek.
  • Must erjedés
    Az erjedési folyamat alatt a must cukortartalma a borélesztő, ill. enzimjei hatására legnagyobbrészt alkohollá és széndioxiddá alakul.
  • Barnatörés
    A bor megzavarosodik, a cserzőanyag egy része flobafénné alakul át, amely csapadék alakjában kiválik, a felületen vékony irizáló hártya képződik.