Móri borvidék

Frissítve: 2019-09-10       Must elválasztás     Must erjedése     Mustjavítás     Mustár     Mutáció     Mutációs arány

A Móri borvidék magában foglalja Fejér megyéből Csákberény, Csókakő, Mór, Pusztavám és Söréd községeknek szőlőtermesztésre kijelölt területeit.

Kiterjedése 1900 kh.

A Móri borvidék klímáját a Vértes-hegység igen kedvezően befolyásolja. A hegység anyakőzete dolomit. A talaj mészkőtörmelékkel kevert Lösz és pannonhomok.

A Móri borvidék szőlőfajta tekintetében igen egységes. Egyetlen szőlőfajta, az Ezerjó uralja, amelynek bora egyben márkázható is.

Az Ezerjó bora zöldesfehér, erősen illatos, zamatos.
A savtartalma nagy, kemény bor, de ez a testesség mellett zavarólag nem hat.

A móri bor silány évjáratokban savtompításra szorul. Jó évjáratokban megfelelő szesztartalom mellett, még természetes cukor is marad vissza, így a bor édeskés is lehet. Kiváló érés, túlérés és töppedés esetén Mórott még aszúbor is készül.

A Móri borvidék borai rendesen 12-13% alkoholt, 7-8% titrálható savat és 22-24 g/l cukormentes extraktot tartalmaznak.

Tévedés az a szóbeszéd, hogy a móri bor meszes, mert hamujában nem több a Ca, mint más vidékről való borainkban. A móri borok különösen az osztrák borexportunkban voltak jelentősek.

Móri borvidék


Kapcsolódó oldalak