Must elválasztás

Frissítve: 2021-07-14      Macskagyökér    Must erjedése     Mustjavítás     Mustár     Mutáció     Mutációs arány

Must elválasztás. Azt a műveletet, mellyel a sajtolásra előkészített szőlőcefréből a színmustot (bort) a törkölytől elkülönítjük, Must elválasztás-nak nevezzük.

Ennek eszközei, gépei a mustelválasztók. A szívókosár szitaszövetből vagy perforált lemezből készített kúp alakú eszköz, mely a must szivattyú szívótömlőjére csavarható.

A törkölyös musttal töltött kádból falécekből, fűzfonatból készített hengeres vagy szegletes alakú mustelválasztó korsáron át szivattyúzzák el az összeszüremkedett mustot.

A kamrás must elválasztók ráccsal bélelt fa, cement, fémtartályok, melyekből a must gravitációs úton távozik.

Az újabb nagyüzemi berendezések 40-60 hl-esek, fenekük a több ajtóval bontható homlokfaltól 45°-os szögben emelkedik.

A mechanikus mustelválasztók folyamatos gépi berendezések. Egyeseknél a törkölyös must perforált vályúban vagy hengerben mozog, miközben a must egy része eltávozik (égouttoir [e. égutoár] mustelválasztó csigák, Garolla-féle mustelválasztó henger).

A vibrációs szitákat vagy a hasonló elven működő perforált lengő vályút is alkalmazzák.

A leghatásosabbnak - a még kísérleti állapotban levő - folyamatos mustelválasztó centrifuga ígérkezik.

A must elválasztók a szőlőből nyerhető must 35-70%-át képesek elkülöníteni.

Must - Pallas lexikon

Must igy nevezzük a gyümölcsféléknek, különösen a szőllőnek, kisajtolt levét.

A szőlő Must 10-24% cukrot, 0,4-1,2% savat tartalmaz, értéke főleg cukortartalmától függ, mert az erjedés folytán a cukor alakul át szesszé, s igy minél több cukor van a Must-ban, annál erősebb lesz a belőle származó bor.

A Must cukortartalmát a mustmérővel határozzuk meg. Az aszuborok mustja még több cukrot is tartalmaz, mi onnan származik, hogy a Must-ot utólag az összegyúrt aszu szőllőre töltik.

A mustot kénezés, szalicilsav hozzáadása és pasteurözés által szokás konzerválni; 0,5‰ (1 hl.-re 50 g. szalicilsav) teljesen meggátolja az erjedést, legcélszerübb azonban a Musttal megtöltött palackokat vizzel telt üstbe tenni, s a vizet felforralván, pasteurözni, s végül kifőzött dugasszal elzárni.