Macskagyökér Macskagyökérfű Gyógynövény

macskagyökér macskagyökérfű

Macskagyökér vagy macskagyökérfű (növ., terjékfű, macskagyökönke, gyökénke vagy gyökönke, baldrián, bádián, baldiánfű, Valeriana L.) a róla nevezett család füve vagy kórója, 150 fajjal az óvilágban és Amerikában, hazánkban 10 faj.

Szirmának tövén levő öblöcskéje s elvirágzás után soksugaru, pehelynemü bóbitája jellemzi.

A Valeriana officinalis L. (mezei nárdus, fordulófű) nagyon becses orvosi növény, gyökere erős, átható szagú (radix valerianae minoris), Valerianasav és éteres olaj (valeriana-olaj) terem benne.
A Valeriana Celtica L. (Nardus Gallica Plin., bécsifű, Mária Magdolna vagy szt. Magdolna füve, római nardus), az Alpeseken nő.

Most, mint már régebben Európa D-irészén, az orvosok nardus celtica v. spica celtica néven gyógyítanak vele. A Valeriana spica Vahl (Nardostachys Jatamansi DC., igazi nardusfüzér, vagy nardusfű) Kelet-indiai.

Gyökere kellemes, erősízü. Már a régiek drága orvossága volt, szagosítónak, belsőleg görcscsillapítónak használták (indiai spika, spikanard, spicanardi, nardus Indica). A nardusolajat, nardus-kenőcsöt meg a theriacát készítik vele.Valeriana - Pallas lexikon Valeriana L. (növ., gyökönke Diószegiéknél, l. Macskagyökér.

Macskagyökérfélék - Pallas lexikon

Macskagyökér félék (növ., gyökönkefélék, valerianafélék, Valerianaceae), kétszikü növénycsalád a csoportosviráguak rendjében. Egy- vagy többnyári füvek vagy félcserjék, levelök átellenes, egyszerü vagy szárnyasan szabdalt, pálhátlan.

A virág rendesen pároséltü, de elsatnyulás következtében gyakran kétlaki és álernyős.
A kehely tökéletlen fogacska vagy fészkesek módjára 10-sugaru bóbita.

A csöves-tölcséres párta, 3, 4 v. 5 metszete olykor kissé szabálytalan. 1-4 himjök a szirom belsejéhez nő.

A magrejtő háromrekeszü, de csak egyik rekesze magvazó, egy pete csüng benne; termése egymagu szem, magfehérje nincs. Több mint 300 faja leginkább Európa közép tájain meg a mediterrán vidéken terem.

Macskagyökér Macskagyökérfű Gyógynövény - Kertészeti lexikon

Macskagyökér