Csemegebor

Frissítve: 2018-11-10

Csemegebor (dessert bor v. likőrbor). Összetételében különbözik a közönséges boroktól; a Csemegebor-ok általában nagyobb extrakt tartalmúak, rendszerint édesek, alkoholtartalmuk nagy, többnyire jellegzetes ízűek, zamatúak.

Megkülönböztetünk természetes Csemegebor-t és állandó jellegű Csemegebort.

A természetes Csemegebor tőkén túlérett szőlőfürtökből, aszúbor esetében aszúsodott v. nemesen rothadt szőlőbogyókból nyert és legalább 25 cukorfokos mustból szeszes erjedés útján származó bor.

A természetes Csemegebor-ban literenként legalább 30 g invertcukor és 22 g cukormentes extrakt van.
Ezenkívül a Csemegebor valamely szőlőfajtára v. borvidékre jellemző illat- és zamatanyagot tartalmaz (Aszúbor).

Állandó jellegű csemegeborok azok, amelyeknek cukor-és szesztartalmát meghatározott anyagok felhasználásával növelték.
Az állandó jellegű Csemegebor elöállítása sűrített vagy töményített must, töményített bor, fonnyasztott szőlő és magasfokú borpárlat borhoz való hozzáadásával történhet.

Állandó jellegű Cs. előállításához csak olyan alapbort szabad használni, amelyiknek a szesztartalma legalább 12 térf.- %.

Forgalombehozáskor a szesztartalomnak 15,5-22,5 tf. % közöttkell lennie. Ugyanezen szabályok vonatkoznak az ürmösborra is, azzal a különbséggel, hogy ahhoz ürömnek és egyéb fűszereknek a hozzáadása is szükséges.

A természetes csemegeborokkal szemben az állandó jellegű Csemegeborokal készített Cs.-oknak is nevezhetjük.
Vannak külföldi Csemegebor-különlegességek, amelyek világhírnévre tettek szert. Pl. Sherry, Madeira, Port, Malaga stb.

Alföldi borvidék borászat
Aszúbor borászat
Badacsonyi borvidék borászat
Balatonfüred-csopaki borvidék borászat
Barnatörés borbetegségek
Bor borászat
Bor, Borok, Borvidékek borászat
Borászat borászat
Borbírálat borászat
Borecet
Borvidék borászat
Csemegebor borászat
Malaga bor borászat
Mézbor borászat
Móri borvidék borászat
Must elválasztás borászat


Kapcsolódó oldalak