Balatonfüred csopaki borvidék

balatonfüred csopaki borvidék

Frissítve: 2023-09-18       Bor Borok Borvidékek    Bambusz

Balatonfüred-csopaki borvidék. Ez a borvidék az új bortörvény megjelenéséig a badacsony-balatonfüred-csopaki borvidékhez tartozott. A termelési körülmények különbözősége indokolttá tette a Balatonfüred-csopaki borvidék elkülönítését.

A borvidék magában foglalja Alsóörs, Aszófő, Balatonakali, Balatonfüred, Balatonudvari, Csopak, Felsőörs, Lovas, Örvényes, Paloznak, Szentantalfa, Tagyon, Balatoncsicsó, Dörgicse, Monoszló, Pécsely és Vászoly községek szőlőtermesztésre kijelölt területeit. Történelmi borvidék szőlőművelése a rómaiak előtti időkre nyúlik vissza.

A szőlők a Balaton partját övező, napsütötte dombokon terülnek el. Alapkőzete os pala, rajta permi vörös homokkő és triász mészkő, végül pannonhomok.
Az anyakőzetet lejtőtörmelék borítja, amelybe szőlőt telepítettek.
A balatonfüredi talajokra jellemző a feltűnő vörös szín, amely vastartalmukkal függ össze.

A borvidék kiterjedése 2450 kh. Uralkodó szőlő fajtája az Olaszrizling, mellette a Furmint, helyenként a Zöldszilváni is elterjedt.
A Balatonfüred-csopaki borvidék borai a badacsonyi borok méltó társai.

A füredi borok nagy szesztartalmúak, lágyak, gyakran édeskések. Kimondottan nehéz borok. A csopaki borok kissé savasabbak, kevésbé testesek, de igen finom illatuk és zamatuk van. A Balatonfüred-csopaki borvidék borainak kémiai jellemzői a badacsonyi borokéhoz hasonlatos.

    Bor Borok Borvidékek