Alföldi borvidék

alföldi borvidék

Frissítve: 2023-09-18       Bor Borok Borvidékek   Alkalmazkodás

Alföldi borvidék. Főképpen Bács-Kiskun megye és részint Heves, Pest, Szolnok megye szőlőtermesztésre kijelölt immunis homoktatajú területét foglalja magában.

Legnagyobb kiterjedésű borvidékünk, területe 166 000 kh (1959.). E borvidék jelentősége különösen a fiíoxera-vészt követő rekonstrukciós időkben (XIX. sz. vége és XX. sz. eleje) lépett előtérbe.

Az Alföldi borvidék talaja legnagyobbrészt filoxérának ellenálló (imimunis) futóhomok, amelynek humusztartalma alig van.

Ritkábban találunk réti homok, öntéshomok és homokos mezőségi talajokat, amelyeknek vízgazdálkodási viszonyai jobbak és nagyobb a humusztartalmuk is.

A meteorológiai körülmények (hőösszeg, napfénytartam) a szőlőtermesztésnek kedveznek.

Elterjedtebb szőlőfajták: Kadarka (44,8%), Kövidinka (18,8%) Ezerjó (4,7%), Olaszrizling (3,8%), Izsáki sárfehér (3,4%), továbbá mézesfehér, Piros Szlankamenka stb.

A szőlőket, főképpen a Kadarkát túlnyomóan karó nélküli, ún. gyalog-műveléssel tartják fenn, s a fejművelésű tőkéket csercsapos metszésben részesítik.

E borvidék nagyüzemi szőlőgazdaságai már a múltban is nagy szerepet játszottak borgazdálkodásunkban. A szocialista nagyüzemek a belföldi fogyasztásra és exportra céltudatosan kiegyenlített, termésre törekszenek.

Az alföldi borok lágyak, olykor túl lágyak, kellemes ízű, inkább gyors fogyasztásra való asztali borok, amelyek főképpen fiatal korukban kellemesek. Legnagyobb értékük friss, üde jellegükben van.

Jó évjáratokban az alföldi borok nagy része a pecsenyebor minőségét is eléri. A Kadarka szőlőből vagy vörös vagy sillerbort készítenek. A Kadarka bora igen kellemes, illatos, fűszeres, olykor nem eléggé sötétvörös a színe és fanyar. Az Alföldi borvidék É-i részén inkább fehér, D-i részén inkább vörös bort termelnek.

A D-i részek jobb hő- és talajviszonyai a vörösbor-termelésnek jobban kedveznek. Kiemelkedő fehérbor-termőhelyek: Jászberény, Kecskemét, Csengőd, Kiskunhalas.

Kitűnő Kadarka-borok teremnek Soltvadkerten, Kiskőrösön, Kecskeméten, Hajóson, Vaskúton, Kunbaján, Szeged környékén és általában az alföld déli részén.

A Kadarka szőlőfajta elterjedtségét s közkedveltségét jellemzi az, hogy az 1958. évi Bp.-i nemzetközi borverseny alföldi versenyborainak 60%-a a Kadarkából származott.

Az Alföldi borvidék borai rendszerint 10-12% alkoholt, 4-5%0 titrálható savat és 18-22 g/l cukormentes extraktot tartalmaznak.

    Bor Borok Borvidékek