Szőlőilonca

Szőlőilonca (Sparganothis pilleriana Schiff.). Fakósárga, aranyosan csillogó szárnyú, 7-12 mm nagyságú lepke.

Hátsó szárnya szürke. Tojásait július végén, augusztus elején tetőcserépszerűen rendezett csomókban, a levelek színén helyezi el.

A halványzöld, fehéres tojásokból mintegy két hét múlva bújnak elő a fekete fejű, sárga testű hernyók, melyek azonnal menedéket keresnek a tőkén, a karó repedéseiben stb., ahol finom selyemtokot szőnek, és abban telelnek.

A rendkívül élénk mozgású hernyók tavasszal a rügyek pattanásakor bújnak elő rejtekhelyükről.

Élőjövetelük meglehetősen elhúzódik. Kezdetben a duzzadó rügyekben, majd a legfiatalabb Hajtások összeszőtt levelei között élnek rejtetten.

A későbben előkerülők már a levélnyeleken v. a Bimbózó fürtkocsányokon rágnak. Szívesen húzódnak a vitorla összeborult levelei közé. A hernyók a harmadik vedlés után hagyják el végleg a vitorlát, és keresik fel a nagyobb leveleket.

Szövedékükkel lazán befonják a vitorlát, a leveleket, a fürtöket.

Rendkívül falánk állat, ezért megjelenésekor súlyos károk okozója. Kifejlődve 2 cm hosszúságot elérő hernyója fűzöld, hátoldala szürkészöld, szemölcsei világosabb zöldek, feje vörösbarna, nyakpajzsa feketésbarna. Összeszőtt levelek között bábozódik. Egynemzedékű. A levelek átrágásával és összeszövésével vörösbarnán leszáradó, ún. gubancokat készít, a legsúlyosabb kárt a virágzó fürtök összerágásával okozza.

A kocsány átrágásával az egész fürt veszendőbe megy. Kártételére gyakran hosszú évekig nem kerül sor,de ha egyszer valahol felüti a fejét, akkor több éven át tart károsítása következtében a tőkék hozama zuhanásszerűen csökken.
Védekezés: gondos gyomirtás, a tőkék gondozása Közvetlen a nyitás után a tőkéket és a szőlőkarókat permetezni kell.