Méz

méz a virágok nektárjából, kivételesen az édesharmatból a mézelő méhek által készített termék.

Valójában tömény cukoroldat, kb. 4/5 rész ínvert (szőlő- és gyümölcs-) cukor és 1/5 rész víztartalommal. Ezenkívül vannak benne ásványi anyagok, kevés fehérje, savak, ízesítő, szín-, zamat- és illatanyagok, vitaminok, enzimek v. fermentumok, végül inhibineknek nevezett, csírázást gátló anyagok.

A méz összes cukortartalma 70-80%; ennek túlnyomó része gyümölcs- és szőlőcukor, kevés nád (répa)- cukor, még kevesebb dextrin és még többféle kevésbé ismeretes cukor.

A méz színe a színtelentől a sötétbarnáig váltakozik. Idővel minden méz sötétebbé lesz. Halmazállapota kezdetben folyékony, hosszabb-rövidebb állás után azonban megkristályosodik, megikrásodik; annál hamarabb, minnél több benne a szőlőcukor.

A kristályosodás a méz értékét nem csökkenti; melegítéssel újra folyékonnyá tehető, de 45 C°-nál jobban hevíteni nem szabad.

A méz tápértéke. A méz nem egyszerű cukorpótló édesítő, hanem nagy tápértékű, könnyen emészthető élelmiszer. Kalóriaértéke pl, ötszöröse a tejének, háromszorosa a húsénak és kétszerese a tojásénak. Könnyen felszívódik az emésztőcsatornából a szervezetbe.

A bél működésére kedvező hatású. A vér piros festékét, a haemoglobint gyarapítja. Erősíti a szívet, növeli az izmok munkaképességét. Különösen jó hatású a gyermekek fejlődésére és a leromlott szervezetű lábadozó betegek megerősítésére.

Mézhibák: A méheknek kórokozó v. bomlást előidéző csírákat tartalmazó méze fertőzött, de emberre ártalmatlan; az idegen ízű, szagú v. megsavanyodott méz romlott.

A 45 C°-nál melegebbre hevített méz enzimjei elpusztulnak, A kristályosodás természetes folyamat, nem hiba; a léptörmeléket, fiasítást, méheket v. bármilyen szennyező anyagot tartalmazó méz tisztátalan.

A méz használhatósága a háztartásban sokoldalú. Tej, kávé, tea, limonádé, gyümölcsbefőttek, krémek, likőrök édesítésére egyaránt használható.

A mézzel készült tésztafélék, sütemények ízletesek, táplálók és sokáig eltarthatók. Megfelelő hígítással és erjesztéssel jó ízű és tetszés szerinti erősségű bor, sör és ecet is készíthető a mézből.

Méhészettel kapcsolatos cikkek

Kaptár méhészet
Lépesméz méhészet
Méhek ellenségei méhészet
Méhek etetése méhészet
Méhek irányítása méhészet
Méhek itatása méhészet