Méz

méz a virágok nektárjából, kivételesen az édesharmatból a mézelő méhek által készített termék.

Valójában tömény cukoroldat, kb. 4/5 rész ínvert (szőlő- és gyümölcs-) cukor és 1/5 rész víztartalommal. Ezenkívül vannak benne ásványi anyagok, kevés fehérje, savak, ízesítő, szín-, zamat- és illatanyagok, vitaminok, enzimek v. fermentumok, végül inhibineknek nevezett, csírázást gátló anyagok.

A méz összes cukortartalma 70-80%; ennek túlnyomó része gyümölcs- és szőlőcukor, kevés nád (répa)- cukor, még kevesebb dextrin és még többféle kevésbé ismeretes cukor.

A méz színe a színtelentől a sötétbarnáig váltakozik. Idővel minden méz sötétebbé lesz. Halmazállapota kezdetben folyékony, hosszabb-rövidebb állás után azonban megkristályosodik, megikrásodik; annál hamarabb, minnél több benne a szőlőcukor.

A kristályosodás a méz értékét nem csökkenti; melegítéssel újra folyékonnyá tehető, de 45 C°-nál jobban hevíteni nem szabad.

A méz tápértéke. A méz nem egyszerű cukorpótló édesítő, hanem nagy tápértékű, könnyen emészthető élelmiszer. Kalóriaértéke pl, ötszöröse a tejének, háromszorosa a húsénak és kétszerese a tojásénak. Könnyen felszívódik az emésztőcsatornából a szervezetbe.

A bél működésére kedvező hatású. A vér piros festékét, a haemoglobint gyarapítja. Erősíti a szívet, növeli az izmok munkaképességét. Különösen jó hatású a gyermekek fejlődésére és a leromlott szervezetű lábadozó betegek megerősítésére.

Mézhibák: A méheknek kórokozó v. bomlást előidéző csírákat tartalmazó méze fertőzött, de emberre ártalmatlan; az idegen ízű, szagú v. megsavanyodott méz romlott.

A 45 C°-nál melegebbre hevített méz enzimjei elpusztulnak, A kristályosodás természetes folyamat, nem hiba; a léptörmeléket, fiasítást, méheket v. bármilyen szennyező anyagot tartalmazó méz tisztátalan.

A méz használhatósága a háztartásban sokoldalú. Tej, kávé, tea, limonádé, gyümölcsbefőttek, krémek, likőrök édesítésére egyaránt használható.

A mézzel készült tésztafélék, sütemények ízletesek, táplálók és sokáig eltarthatók. Megfelelő hígítással és erjesztéssel jó ízű és tetszés szerinti erősségű bor, sör és ecet is készíthető a mézből.

Méhészettel kapcsolatos cikkek

Kaptár méhészet
Lépesméz méhészet
Méhek ellenségei méhészet
Méhek etetése méhészet
Méhek irányítása méhészet
Méhek itatása méhészet
Méhek nemesítése méhészet
Méhek szerepe méhészet
Méz méhészet
Mézelő növények
Pempő méhek, méhészet
Poszméhek
Pörgetés méhészet