Méhek ellenségei, kártevői

Frissítve: 2018-11-05 Lexikon címszavak M

Méhek ellenségei kártevői. A mézelő méhnek számos kártevője és ellensége van.

Az emlősök közül a legveszedelmesebbek az egerek. Nyáron alig okoznak kárt, mert a méhek védekezni tudnak ellenük. Télen azonban a telelőfürtbe húzódott család mellett behatolhatnak a kaptárba, összerágják a lépeket, megdézsmálják a mézet ás a virágport.

Az állandó zaklatással a méh család pusztulását okozhatják. A rovarevő cickányok ugyancsak télen válhatnak veszedelmesekké, a méheket pusztítják.

A kijárónyílásokra szerelt 7 mm nyílású szűkítő rács jó védelem az egerek ás a cickányok ellen.

A Békák es a gyíkok is a méhek ellenségei, méhpusztítók. Különösen a földhöz közel eső alsó kijárónyílásokban és a földön fekvő itatókon okozhatnak érzékeny károkat.

A madarak közül a gyurgyalag v. méhészmadár (Merops apiaster) a legkártékonyabb. Főleg hártyásszárnyú rovarok kal táplálkozik, a gyűjtőméheket röptükben fogja el.

Esős, hűvös időben, amikor a méhek nem röpködnek, egészen a Kaptárakhoz merészkedik. Ritkasága miatt védett madár, helyenként azonban ma is tömegesen fészkel.

A fecskék is szívesen vadásznak a méhekre. Télen a harkályok ás a cinkék zavarhatják a telelő családok nyugalmát

A rovarok közül a halálfejes lepke v. boszorkánypille (Acherontia atropos) mézrabló.

A 7 mm-es szűkítő rács ez ellen is véd. Már jún. végén, júl. elején fel kell szerelni.

A darazsak is sok mézet elhordhatnak hűvös időben, amikor a méhek öszszehúzódva őrizetlenül hagyják a kijárónyílásokat.

A lódarázs (Vespa crabro) a méhekre vadászik. A párzásra kiröpülő anyát is elfoghatja.
A méhfarkas (Philanthus triangulum) a gyűjtögető méhek közül szedi áldozatait.

A Hangyák ás a fülbemászók különösen az erdős vidékeken kellemetlenkednek; megdézsmálják a mézet ás a virágport és nyugtalanítják a családokat.

A felsorolt rovarok fészkeik elpusztításával, csalétkes üvegekkel v. méreggel irthatók.

A vaksi méhtetű (.Braula coeca) kb. 1,5 mm hosszú, szárnyatlan légy, a kaptárak gyakori lakója. Lábaival a méhek testén kapaszkodik, különösen az anyát lepi el. Néha 50-60 is tanyázik egy anyán. Nem vérszívó. Táplálékát a méhek szipókájáról lopja el.

A tetvek eleszik a táplálékot az anya elől, ezért az éhezik és felhagy a petézéssel.

A méhtetű petéit a mázessejtek viaszfödelének a belső oldalára rakja; nyüvei a viaszfedélben vájt zegzugos alagutakban fejlődnek. A méz lefedelezésével és a viasz kiolvasztásával elpusztíthatók.

Az anyát dohányfüsttel lehet megszabadítani a tetvektől. Dohányfüsttel v. naftalinnal a méhekről is leszédíthetők a kaptár fenekére terített papírra. A pompás nünüke (Melee variegatus) háromkarmos lárvája a méhek en élősködik, annak a vérét szívja.

A nagyviaszmoly (Galleria mellonella L.) és a kisviaszmoly (Achroea grisella F.) a mézelő méhek legnagyobb kártevői.

Hernyóik a lépek megrágásával, a fiasítás körülhálózásával és a viasz elfogyasztásával több kárt okoznak, mint a többi Méh ellenségei együttvéve.

Erős, népes családban legfeljebb a Kaptár fenekén található hulladékban tanyáznak, de a gyenge családokban, méhek nélküli kasokban, kaptárakban hagyott lépeken v. a lépszekrényekben annyira elszaporodhatnak, hogy a lépeket teljesen elpusztítják.

Csak az ún. szűzlépek, amelyekben még nem volt fiasítás, mentesek tőlük. Védekezés: erős családok, a kaptárak fenekének gyakori takarítása, a tartaléklépek kénezése. Jól záródó lépszekrényben v. kénezőkamrában m3-enként 150-200 g kén elégetésével a hernyók és a molyok elpusztíthatók.

A kénezést 10-14 naponként ismételni kell. Nyitott, mézet tartalmazó lépeket kénezni nem szabad, mert a méz elnyeli a képződő kándioxidot és mérgezővé válik.

Használatba vétel előtt a kénezett lépeket jól ki kell szellőztetni. A molyok által meglepett gyenge családot szűkítsük annyi keretre, amennyit sűrűn takar, felesleges lépjeit szedjük el és kénezzük. A fias- keretekből kopogtatással lehet a hernyókat kiugratni.

Méhészettel kapcsolatos cikkek

Kaptár méhészet
Lépesméz méhészet
Méhek ellenségei méhészet
Méhek etetése méhészet
Méhek irányítása méhészet
Méhek itatása méhészet
Méhek nemesítése méhészet
Méhek szerepe méhészet
Méz méhészet
Mézelő növények
Pempő méhek, méhészet
Poszméhek
Pörgetés méhészet