Méhek etetése

Méhek etetése. A méheket általában nem kell rendszeresen etetni, takarmányozni mint más háziállatokat.

Ha pörgetéskor mindig csak a valóban fölösleges mézet szedjük el, akkor nem is igen kerül rá a sor soha.

Aszályos években mégis megeshetik, hogy a méhek etetésre szorulnak, különösen ősszel, betelelés előtt.

Kora tavasszal a kedvezőtlen időjárás miatt kerülhetnek ínségbe, ha huzamosabb ideig nem gyűjthetnek, viszont a kiterjedt fiasítás sokat fogyaszt. Sohasem szabad megengedni, hogy a család készlete teljesen kifogyjon!

A méhcsalád teljességéhez bizonyos mennyiségű raktározott élelem is hozzá tartozik. A szükségből való etetést nagy adagokkal kell végezni, hogy a család minél előbb készletet raktározzon.

Etetésre legjobb a tiszta cukor. A méznél mindenkor fennáll a fertőzöttség veszélye még akkor is, ha az saját termelésű.

A cukor kg-ját ősszel 6 dl, tavasszal egy-másfél 1 vízzel oldjuk. A szörpöt jó langyosan, mindenkor csak este, a méhek röpködésének megszűnése után adjuk a családoknak, nehogy rablást idézzünk elő. Folyékony eleséggel csak olyankor szabad etetni, amikor a méhek röpködhetnek.

A téli nyugvás idején, végső szükségben a keretekre fektetett kemény cukorlepénnyel lehet a méhek eleségét pótolni. A kemény cukorlepény sűrű cukorszörpnek 117 Co-ig való hevítésével és 2-2,5 cm vastag táblákba való öntésével készül.

Cukorlepény készítése méheknek.

A serkentő etetés célja az, hogy az élelemmel egyébként jól ellátott családokban a hordás érzetét keltve, az anyákat szaporább petézésre ösztökéljük.

A családok fejlesztése céljából tavasszal, kb. a gyümölcs virágzással egy időben alkalmazzuk, továbbá nyár végén, ha nincs hordás, hogy telelésre sok fiatal méh legyen a családban. Csak akkor hatásos, ha a méhek nek elegendő raktározott készletük is van.

A serkentő etetést híg cukorszörppel (1 kg cukorra másfél-két 1 víz), kis adagokban végezzük. Legfeljebb az első egy-két alkalommal adunk töményebb oldatot, hogy a méhek az etetőkre szokjanak.

Méhek etetése nyáron

A Méhek etetésére nyáron, továbbá a pároztató Kaptárakban és szállításkor nagyon jól megfelel a mézből ős porcukorból gyúrt puha cukorlepény.

Olyan töményre kell készíteni, hogy gyúráskor a kézhez ne ragadjon.

Nyári serkentésre alkalmas a száraz kristálycukor is, ha azt az elsőmásodik alkalommal vízzel, vagy folyékony mézzel kissé megnedvesítjük. Virágporban szegény vidékeken kora tavasszal néha szükség lehet a virágpor pótlására is.

Erre elsősorban az előző évben gyűjtött természetes virágpor alkalmas, de szükségből megfelel a szójaliszt, a sütőélesztő, esetleg tej, vagy tejpor a tojáspor.

A pótlókat legjobb por alakban, szabadban adni a méheknek, hogy virágpor módjára gyűjthessék be. A sütőélesztőt cukorszörpben feloldva is adagolják. A friss élesztőt 80 C° Hőmérsékleten csírátlanítani kell.

Etető edények. Fontosabbak: az etető tálca, az etető keret és az etető vályú. A tálcát a keretek felső léceire, az etető keretet v. vályút a méhcsomó közelébe úgy kell elhelyezni, hogy Kaptár bontás nélkül is meg lehessen tölteni és ellenőrizni. Az építtető keret felső hézaga nagyon jól megfelel egy beleillő etetővályú elhelyezésére.

Méhészettel kapcsolatos cikkek

Mézelő növények
Pempő méhek, méhészet
Poszméhek
Pörgetés méhészet