Lépesméz

Lépesméz, a léppel együtt fogyasztható csemege méz. Rendszerint apró keretkékben, kivételesen üvegdobozokban (box), szabad építményű, fiasításra nem használt (szűz) lépekben termelik.

A keretke kb. 3 mm vastag, 40-45 mm széles lécekből, lehetőleg szegezés nélkül, hajtogatva készüljön, a rendesnél vastagabb, hizlalt lép épül bele.
Úgy kell méretezni, hogy többesével szorosan ki lehessen vele tölteni a használt nagy keretet. A vándor Kaptár menekülőhelye is alkalmas a keretkék elhelyezésére és meghordatására.

A nagy Boczonádi keretbe pl. 9 olyan keretke fér, amelyeknek mérete kb. 11,3 X 10,3 cm (a nagy keret léceinek vastagsága szerint ez némileg változik). Egynek-egynek a súlya - teljesen kiépítve és meghordva - kb. 35-40 dkg.

A Lépesméz termelésének feltételei: 1. hosszan tartó jó hordás, ennek hiányában bőséges etetés, 2. népes, zsúfolt, de nem rajzó család, 3. a méhész szakértelme, gondossága.
Fontos, hogy az anya a keretkékhez ne férhessen hozzá.

A Lépesméz megjelölésére a csemege jelzőt csak akkor szabad használni, ha a lépet teljes egészben a méhek építették ki, ós a lép sejtjei fiasítástól, nemkülönben virágportól kezdettől fogva egyaránt mentesek maradtak, világosfehér színűek, és csaknem teljesen be vannak fedelezve.

Külföldön fehérített viaszból készült, rendkívül vékony műlépet is használnak a lépesmézhez, amely ott nagy keresletnek örvend.
A magyar méhészek alig foglalkoznak a Lépesméz termelésével, fogyasztóink legnagyobb része pedig csak hírből ismeri.

Méhészettel kapcsolatos cikkek

Kaptár méhészet
Méhek ellenségei méhészet
Méhek etetése méhészet
Méhek irányítása méhészet
Méhek itatása méhészet
Méhek nemesítése méhészet
Méhek szerepe méhészet
Méz méhészet
Mézelő növények
Pempő méhek, méhészet
Poszméhek
Pörgetés méhészet


Kapcsolódó oldalak