Lépesméz

lépesméz

Lépesméz, a léppel együtt fogyasztható csemege méz. Rendszerint apró keretkékben, kivételesen üvegdobozokban (box), szabad építményű, fiasításra nem használt (szűz) lépekben termelik.

A keretke kb. 3 mm vastag, 40-45 mm széles lécekből, lehetőleg szegezés nélkül, hajtogatva készüljön, a rendesnél vastagabb, hizlalt lép épül bele.
Úgy kell méretezni, hogy többesével szorosan ki lehessen vele tölteni a használt nagy keretet. A vándor Kaptár menekülőhelye is alkalmas a keretkék elhelyezésére és meghordatására.

A nagy Boczonádi keretbe pl. 9 olyan keretke fér, amelyeknek mérete kb. 11,3 X 10,3 cm (a nagy keret léceinek vastagsága szerint ez némileg változik). Egynek-egynek a súlya - teljesen kiépítve és meghordva - kb. 35-40 dkg.

A Lépesméz termelésének feltételei: 1. hosszan tartó jó hordás, ennek hiányában bőséges etetés, 2. népes, zsúfolt, de nem rajzó család, 3. a méhész szakértelme, gondossága.
Fontos, hogy az anya a keretkékhez ne férhessen hozzá.

A Lépesméz megjelölésére a csemege jelzőt csak akkor szabad használni, ha a lépet teljes egészben a méhek építették ki, ós a lép sejtjei fiasítástól, nemkülönben virágportól kezdettől fogva egyaránt mentesek maradtak, világosfehér színűek, és csaknem teljesen be vannak fedelezve.

Külföldön fehérített viaszból készült, rendkívül vékony műlépet is használnak a lépesmézhez, amely ott nagy keresletnek örvend.
A magyar méhészek alig foglalkoznak a Lépesméz termelésével, fogyasztóink legnagyobb része pedig csak hírből ismeri.

Méhészettel kapcsolatos cikkek

Kaptár méhészet
Méhek etetése méhészet