Mézbor

Frissítve: 2019-09-10       Mézelő méh     Mézelő növények     Mézgásodás     Mézharmat     Micélum     Michelini őszibarack     Mikroelemek

Mézbor a méz vizes oldatából erjesztéssel készült szeszes ital. Természetes lágy víz (eső, patak, folyó) szükséges hozzá. A mézből átlag 48,3 % alkohol képződik. Ezt tudva, tetszés szerinti erősségű Mézbor készíthatő. 80 liter víz és 20 kg mézből pl. kb. 10 %-os bor lesz.

A mustot felforralják, habját leszedik, tiszta faedénybe (hordóba) töltik. Kihűlése után 100 g konyhasót, 50 g borkősavas káliumot, 50 g foszforsavas nátront; a fehér borba 8-10, a vörös borba 20-25 g tannint tesznek.

Mindezeket néhány liter mustban feloldva keverik a többihez.

Az erjedést borélesztővel, borseprővel vagy szőlőtörköllyel indítják meg. Törköllyel való kezeléskor a felsorolt szerek nem szükségesek. A további kezelés a szőlőmustéhoz hasonló.