Borbírálat

borbírálat

Borbírálat főképpen az érzékszerveink segítségével végzett borminősítés.
A szakszerű Borbírálat egyrészt a kémiai, másrészt a mikrobiológiai vizsgálat adataira támaszkodik.
A Borbírálat a bor színét, tisztaságát, egészséges v. hibás, beteg voltát, illatát, zamatát, harmóniáját, fejlettségét stb. ítéli meg.

A borkóstolás a Borbírálat kevésbé szakszerű (pl. fogyasztói) formája.
A borbírálat történhet a borra vonatkozó adatok (termőhely, szőlőfajta, évjárat) ismeretében v. ezek elhallgatásával; előbbi inkább azonosító, utóbbi meghatározó jellegű.

A borbírálatot az érzékszervekre kiható tényezők: betegség, láz, kimerültség, éhség, fűszeres v. zsíros ételek fogyasztása, zaj, idegen szagok stb. erősen befolyásolják: ezeket ki kell küszöbölni.
Több bor bírálata esetén a könnyű borok sorrendben megelőzik a nehéz borokat, a szárazok az édeseket, a fiatalok az óborokat, a fehérek a vöröseket.
A bor helyes hőfoka ízlelésnél pezsgő és habzóboroknál 6-8 C°, fehér boroknál 10-12, csemegeboroknál 12-14, vörös boroknál 16 C°. A Borbírálat során először a bor csurgását, habját figyeljük, azután színét, tisztaságát, majd illatát, ízét és utóízét, végül benyomásainkat összegezzük.

Jelentősebb borbírálatokon a vélemények kicserélése helyett a bírálók értékelésüket pontozással jegyzik.
Szakértői borbírálaton legfeljebb 25-30 bort minősítenek, mert később az érzékszervek erős tompulásával kell számolni. A bor megítélésére sajátos szóhasználat alakult ki. Eszerint alkoholtartalom szerint vannak könnyű (v. gyenge), közepes és tüzes (v. erős) borok.

A cukormentes extrakttartalom fokozatai: üres, vékony, telt, testes; a savtartalomé: lágy, sima, savanykás, kemény, éles, vadsavanyú; a cukortartalomé: száraz (cukrot nem tartalmaz), nyalós, édeskés, édes.

Az erős és testes bort nehéz bornak, ha édes is, kövér bornak hívjuk; a lágy, testes, fanyar vörös bort bársonyosnak.

A bor harmonikus, kerek, gömbölyű, alkotórészei kellemes, kedvező összhangban vannak; ellenkező esetben diszharmonikus, széteső. Unalmas, lapos az olyan fiatal bor, amely zamatban szegény és CO2 tartalma hiányzik.

A jellegtelen, különleges sajátosság nélküli bor: neutrális. A fűszeres kifejezés ebben a vonatkozásban csupán egyes szőlőfajták rendkívül intenzív illatára utal. A bor tisztaságának fokozatai: tükrös, tiszta, poros, fátyolos, homályos, zavaros.

A felsoroltakon kívül még számos kifejezés van a színárnyalatok (rézszínű, Hagymaszínű stb.), illatsajátosságok és ízjellemzők (pl. kenyérhéjíz), utóízek (hosszú és rövid) és az általános jellemzés (kis bor, nagy bor stb.) kifejezésére.bor >>>

    Bor Borok Borvidékek