Soproni borvidék

A Soproni borvidék magában foglalja Győr-Sopron megyéből Sopron városának, Balf, Fertőtoboz, Fertőrákos, Kópháza és Magyarfalva községeknek szőlőtermesztésre alkalmas területeit.

Kiterjedése 2280 kh. A borvidék központja Sopron. Szőlőkultúráját a XVIII. században bevándorolt németek fejlesztették. A bevándorlók a terület jobb kihasználása végett a szőlősorok között a fiatal ültetvényekben babot is termesztettekamiért még a mai napig is ponzichtereknek (Bohnenzöchter) nevezik őket. A szőlők talaja pannonrétegen kavicstörmelék és homok.

A pannonrétegen sok helyen agyagtakaró és lösz van. A Soproni borvidék vörös bora révén lett híres. A fehérbor-termelés alárendelt szerepet játszik. Uralkodó szőlőfajta a Kékfrankos.

A soproni borok vékonyabb és savasabb jellegű vörös pecsenyeborok. A termelők egy része a kékszőlőt héjon erjesztés nélkül azonnal sajtolja, s ezzel sillerbort nyer.

Elszórtan termelt fehérbor-fajták közül a Veltelini, Olaszrizling és a Tramini érdemel említést. A soproni vörös borokban 11-12 % szesz, 24-26 g/l extrakt titrálható savtartalom van.

Pezsgőbor borászat
Ribiszkebor
Somlói borvidék borászat
Soproni borvidék borászat
Szalmabor
Szőlő
Tokaji borvidék borászat
Tokaji borok borászat
Törkölybor
Ürmös bor borászat
Zavaros bor borászat

Soproni borvidékKapcsolódó oldalak