Soproni borvidék

A Soproni borvidék magában foglalja Győr-Sopron megyéből Sopron városának, Balf, Fertőtoboz, Fertőrákos, Kópháza és Magyarfalva községeknek szőlőtermesztésre alkalmas területeit.

Kiterjedése 2280 kh. A borvidék központja Sopron. Szőlőkultúráját a XVIII. században bevándorolt németek fejlesztették. A bevándorlók a terület jobb kihasználása végett a szőlősorok között a fiatal ültetvényekben babot is termesztettekamiért még a mai napig is ponzichtereknek (Bohnenzöchter) nevezik őket. A szőlők talaja pannonrétegen kavicstörmelék és homok.

A pannonrétegen sok helyen agyagtakaró és lösz van. A Soproni borvidék vörös bora révén lett híres. A fehérbor-termelés alárendelt szerepet játszik. Uralkodó szőlőfajta a Kékfrankos.

A soproni borok vékonyabb és savasabb jellegű vörös pecsenyeborok. A termelők egy része a kékszőlőt héjon erjesztés nélkül azonnal sajtolja, s ezzel sillerbort nyer.

Elszórtan termelt fehérbor-fajták közül a Veltelini, Olaszrizling és a Tramini érdemel említést. A soproni vörös borokban 11-12 % szesz, 24-26 g/l extrakt titrálható savtartalom van.

    Bor Borok Borvidékek