Ürmös bor

Frissítve: 2018-11-22 Lexikon címszavak U, Ürmös bor

Ürmös bor vermutbor. Több-kevesebb cukrot tartalmazó édes csemegebor, amelynek a borhoz hozzáadott ürömtől (Artemisia absinthium) és egyéb fűszerkeveréktől származóan sajátságos íze, illata és zamata van.

Legalább 12 térf.% alkoholtartalmú alapbornak, sűrített mustnak és magasfokú borpárlatnak a felhasználásával készül.

A fűszerek között a jellegzetességet az üröm adja.

A készítéshez használt fűszerek összetétele és az alapanyagok különbözősége szerint az Ürmös bornak igen sok fajtája van.

Nálunk rendszerint úgy készül, hogy az összeállított csemegeborhoz a fűszeranyagok keverékét vagy azok kivonatát hozzáadják. A kivonatolás többféleképpen történik.

A fűszeranyagokat (fehér üröm, ezerjófű, fahéj, narancshéj, kálmos gyökér, mustár, koriander, szegfűszeg stb.) tüllzacskóba téve az akonanyíláson át a hordóba lógatjuk addig, míg a bor megfelelően Ürmös bor ízű lesz.

A kivonatolás történhet meleg borral vagy borpárlattal is.

Világhírnévre tettek szert az olasz ürmös borok (torinói Ürmösbor), de híresek a francia és a spanyol Ürmös borok is. Hazai különlegesség a főtt és a rác ürmös, amelyek inkább házi italoknak tekinthetők.

Ürmösbor - Pallas lexikon

Ürmös bor nagyban készül a Szerémségben (karlócai ürmös), Olaszországban, hol különösen a torinói ürmös (Vermut di Torino) hires és nevezetes kereskedelmi cikk.

Mi kétféle ürmöst ismerünk, a rác ürmöst és a főtt ürmöst.

A rác ürmös oly módon készül, hogy egy hordót felfenekelnek, azt 3/4 részben ép érett szőllőfürtökkel telerakják s e közé fehér ürmöt (Artemisia absynthium), kalmuszgyökeret, citrom- s narancshéjat stb. tevén, óborral teletöltik és 4-5 hétig érni hagyják, mikor a hordó már csapra üthető; most valahányszor bort veszünk belőle, óborral mindig teletöltjük s addig használjuk, mig a keverék ízt adó anyagai ízüket vesztették.

Némelyek tormát, mustárt, szegfűborsot is használnak, egészen ízlésük szerint járván el; a kereskedelmi ürmösnél azonban ügyelni kell, hogy lehetőleg mindig egyforma minőségü legyen.

A főtt ürmös úgy készül, hogy a mustot azon frissében, amint a sajtó alól kikerül, felére vagy negyedére lefőzik s azután hordóra töltve, tiszta vászonzacskóban porrá tört fehér ürmöt (mintegy 15-20 grm. egy hl.-re) s más fennebb említett anyagot eresztenek bele s ezt addig hagyják benne lógni, mig az e nélkül inkább malagaszerü bor ezen anyagok ízét és illatát kellőképen magába vette.

Pezsgőbor borászat
Ribiszkebor
Somlói borvidék borászat
Soproni borvidék borászat
Szalmabor
Szőlő
Tokaji borvidék borászat
Tokaji borok borászat
Törkölybor
Ürmös bor borászat
Zavaros bor borászatKapcsolódó oldalak