Ürmös bor

Frissítve: 2019-09-08   Utcai sorfák     Útfásítás     Utca fásítás

Ürmös bor vermutbor. Több-kevesebb cukrot tartalmazó édes csemegebor, amelynek a borhoz hozzáadott ürömtől (Artemisia absinthium) és egyéb fűszerkeveréktől származóan sajátságos íze, illata és zamata van.

Legalább 12 térf.% alkoholtartalmú alapbornak, sűrített mustnak és magasfokú borpárlatnak a felhasználásával készül.

A fűszerek között a jellegzetességet az üröm adja.

A készítéshez használt fűszerek összetétele és az alapanyagok különbözősége szerint az Ürmös bornak igen sok fajtája van.

Nálunk rendszerint úgy készül, hogy az összeállított csemegeborhoz a fűszeranyagok keverékét vagy azok kivonatát hozzáadják. A kivonatolás többféleképpen történik.

A fűszeranyagokat (fehér üröm, ezerjófű, fahéj, narancshéj, kálmos gyökér, mustár, koriander, szegfűszeg stb.) tüllzacskóba téve az akonanyíláson át a hordóba lógatjuk addig, míg a bor megfelelően Ürmös bor ízű lesz.

A kivonatolás történhet meleg borral vagy borpárlattal is.

Világhírnévre tettek szert az olasz ürmös borok (torinói Ürmösbor), de híresek a francia és a spanyol Ürmös borok is. Hazai különlegesség a főtt és a rác ürmös, amelyek inkább házi italoknak tekinthetők.

Ürmösbor - Pallas lexikon

Ürmös bor nagyban készül a Szerémségben (karlócai ürmös), Olaszországban, hol különösen a torinói ürmös (Vermut di Torino) hires és nevezetes kereskedelmi cikk.

Mi kétféle ürmöst ismerünk, a rác ürmöst és a főtt ürmöst.

A rác ürmös oly módon készül, hogy egy hordót felfenekelnek, azt 3/4 részben ép érett szőllőfürtökkel telerakják s e közé fehér ürmöt (Artemisia absynthium), kalmuszgyökeret, citrom- s narancshéjat stb. tevén, óborral teletöltik és 4-5 hétig érni hagyják, mikor a hordó már csapra üthető; most valahányszor bort veszünk belőle, óborral mindig teletöltjük s addig használjuk, mig a keverék ízt adó anyagai ízüket vesztették.

Némelyek tormát, mustárt, szegfűborsot is használnak, egészen ízlésük szerint járván el; a kereskedelmi ürmösnél azonban ügyelni kell, hogy lehetőleg mindig egyforma minőségü legyen.

A főtt ürmös úgy készül, hogy a mustot azon frissében, amint a sajtó alól kikerül, felére vagy negyedére lefőzik s azután hordóra töltve, tiszta vászonzacskóban porrá tört fehér ürmöt (mintegy 15-20 grm. egy hl.-re) s más fennebb említett anyagot eresztenek bele s ezt addig hagyják benne lógni, mig az e nélkül inkább malagaszerü bor ezen anyagok ízét és illatát kellőképen magába vette.

    dolomit     zöldoltás

Pezsgőbor borászat
Somlói borvidék borászat