Pezsgőbor

Pezsgőbor (Vin de Champagne, e. vert dö sampány) olyan szénsavdús bor, melyben a szénsav a könnyű, vékony, üde, savanyú, előzően kikezelt alapborhoz hozzáadott cukorból alkoholos erjedés útján képződött s melyet a borban visszafojtottak.

Pezsgőbor készítése

A Pezsgőborhoz hasonló italok készítése igen régi keletű, hiszen a szénsavval telített édeskés bor mindenkor kedvelt volt. Házi fogyasztásra sokféle módon és elterjedten készítettek Pezsgőbor-hoz hasonló szénsavdús bort.

A mai értelemben vett Pezsgőbor-készítést onnan lehet számítani, amikor a szállíthatóság és a forgalombahozatal előfeltételei, a pezsgősüveg és a parafa dugó megvoltak.

Perignon, a Haut-Villiersi apátság pincekezelőjének nevéhez fűződik a parafadugó alkalmazása: ő készített először pezsgőt 1670-1715 között.
A Pezsgőbor-készítés módjára véletlenül jött rá.

Olyan újbort töltött palackba és erősen ledugaszolt, amelyben még 2-3% kierjedetlen cukor volt. A teljes kierjedés alatt képződő szénsav így a borban maradt. A szénsavdús bor annyira megnyerte a helybeliek tetszését, hogy céltudatosan kezdték készíteni.

A gyártási technológia fokozatosan, több évtized alatt fejlődött ki: a vastagfalú, nyomásbíró palack, a hosszú parafadugó és sajátos alkalmazási módja, a dugó lekötözése, a kiseprőzés, az utóbbi miatt keletkezett űrnek a likőrrel való pótlása.
További fejlődést jelentett, amidőn nem részlegesen, hanem teljesen kierjedt és kikezelt bort töltöttek palackba, a cukrot külön, számított mennyiségben adták hozzá ős az utóbbit különleges élesztővel a lezárt palackban erjesztették ki.

Ezen fokozatos fejlődés következtében vált a pezsgőbor házi készítményből fogyasztási cikké. Ezért csak 1780 körül kezd elterjedni a Pezsgőbor. Champagne-ban [e. sampány]. Az ottani jól megválasztott szőlőfajtáknak (pezsgőszőlő) az igen sovány, meszes talajon termő vékony, könnyű, de finom bora, kitűnő pincéi olyan előfeltételt biztosítottak a Pezsgőbor-készítésnek, hogy elsősége még hosszú ideig vitathatatlan.

A pezsgőbor készítés később más bortermelő államokban is elterjedt.

1820 körül Németországban, 1835-ben Pozsonyban létesül pezsgőgyár (Esch és Társa).
Nagyobb pezsgő borgyáraink közül a Törley-féle Budafokon 1881-ben, ugyanott a Louis Francois-féle 1888-ban létesült. Jelenleg Ausztriában, Svájcban, Olaszországban is jelentős Pezsgőbor-készítés folyik.

Az utóbbi évtizedekben a Pezsgőbor-készítés a Szovjetunióban is nagymértékben fejlődik; készítményeik változatosságuk mellett kiváló kezeltségükkel, érleltségükkel, valamint harmonikusságukkal tűnnek ki.A Perignon által kidolgozott Pezsgőbor-készítés szerint az alapbort csak részben erjesztették ki hordóban, és csak akkor töltötték palackba ős dugaszolták le, amikor a maradék cukor erjedéséből keletkező szénsav elegendő volt a megfelelő nyomás biztosítására.

Ez az eljárás nem biztosította kellően a szénsavnyomás pontosságát, de a seprő tisztulását sem.
Ezért a pezsgőbor nagybani gyártása úgy módosult, hogy az alapbort teljesen kierjesztik, megfelelően kezelik, majd a szüret utáni év jún.- ában számított mennyiségű nádcukrot, speciális fajélesztőt és tisztulást elősegítő derítőanyagot adva hozzá palackokba töltik.

A palackokat ideiglenesen tirage [e. tirázs] dugóval zárják és fémkengyellel megerősítik. A hozzáadott cukor a palackban néhány hét alatt kierjed. A következő művelet a seprő lerázása, ami speciális állványokon ugyancsak néhány hétig tart; célja az összetömörült szilárd anyagoknak, a seprőnek, az üveg nyakához, a dugóra juttatása.

A seprőt degorzsálással távolítják el; az újabb eljárás szerint a pezsgősüveg nyakát -20 C°-os hűtőfolyadékba mártják s ettől jégdugó keletkezik, amelybe a seprő is belefagy. Ha ilyenkor eltávolítják a kengyelt, a dugó a hozzáfagyott jéggel és seprővel kilökődik.
A palackot ezután feltöltik likőrrel (likőrözés), véglegesen ledugaszolják, s a dugót az agraff-fal biztosítják.

Több évi érlelés után kerül fogyasztásra. Újabban tankerjesztéssel is készítenek Pezsgőbort (P.-tank).

A tankpezsgő ez ideig nem éri el az erjesztett Pezsgőbor minőségét. pezsgőbor, pezsgő, alkohol, alkoholos Pezsgőbor

Pezsgőbor borászat
Ribiszkebor
Somlói borvidék borászat
Soproni borvidék borászat
Szalmabor
Szőlő
Tokaji borvidék borászat
Tokaji borok borászat
Törkölybor
Ürmös bor borászat
Zavaros bor borászat


Kapcsolódó oldalak