Somlói borvidék

A Somlói borvidék magába foglalja Veszprém megyéből Somlóvásárhelynek és három községnek (Doba, Somlójenő és Somlószőllős) szőlőtermelésre kijelölt területeit. Területe 760 kh.

A dimbes-dombos vidékből kiemelkedő vulkanikus Somlóhegy (435 m) lejtőin terül el ez a nagy multú minőségi borvidék. A hegy bazaltszikla. Uralkodó talaja lösz, pannonhomok, valamint a bazalt törmelékből eredő anyag.

Szőlőfajták közül a Furmint és az Olaszrizling dominál, de termelnek még Traminit, Rajnai rizlinget és Juhfarkot is. Legjobb minőséget a Furmint adja, amely márkázható.

A somlói bor zöldessárga színű, igen finoman savanykás, rendszerint kemény, tüzes, rendkívül finom illatú és zamatú, kiemelkedő minőségű bor. Illatának és zamatának kialakulásához 2-4 év szükséges.

Jó évjáratokban a nagy savtartalom mellett még tekintélyes cukrot is tartalmaz. Rendes évjáratokban a szesztartalom 13-14 %, a savtartalom 7-8 %, az extrakt-tartalom 26-28 g/l.

Somlói borvidék


Kapcsolódó oldalak