Tokaji borok

Frissítve: 2023-12-22       Tokképzés     Tokos molyok     Torma     Tornádó     Továbberjesztés - áterjesztés     Toxicitás     Toxinok

Tokaji borok (hegyaljai borok) a Tokajhegyalja zárt borvidék hegyi szőlőiben termett Furmint, Hárslevelű és Muskotály szőlőfajták valamelyikéböl vagy ezek keverékéből készített fajborok.

Leghíresebb az aszú és a szamorodni, amelyek kedvező időjárás esetén a kései szüret következtében tőkén aszúsodott (töppedt v. nemesen rothadt) szőlőbogyók több-kevesebb felhasználásának köszönhetik jellegüket és hírnevüket.

A szamorodni úgy készül, hogy az aszúsodott szemeket is tartalmazó fürtöket válogatás nélkül feldolgozzák; zúzzák, a kilúgozás érdekében áztatják, miáltal a bogyók tartalma jobban kioldódik; tapossák, sajtolják és erjesztik.

A szamorodni borban legalább 22 g/l cukormentes extraktnak és 13% alkoholnak kell lenni. A cukortartalom vagy annak hiánya következtében a szamorodni lehet száraz és édes. Aszúkészítéskor az aszúbogyókat különválogatják, összegyűjtik, majd a magok épen hagyásával péppé tapossák (aszútészta. Ezt musttal v, újborral felöntik, elkeverik. Többszöri felkeverés közben 12-36 óráig állni hagyják, miközben a bogyók értékes tartalma kilúgozódik, majd taposózsákokba rakva kitapossák és az így nyert aszúmustot gönci hordókba fejtve kierjesztik.

A régi mérték szerint az aszú puttonyszámát az szabta meg, hogy egy gönci hordó (136 l) mustot v. bort hány puttony (28 l) aszútésztára öntöttek. Ma a puttonyszám az aszúbor összetételétől függ.

Eszenciát akkor nyernek, ha a7 összegyűjtött aszúszemek saját nyomásukkal nyert színlevét külön tartják: ez a különleges nektár 40-60% cukortartalommal csak 4-8% alkoholtartalomig erjed.
A fordítás a taposózsákokban vissza. maradt aszútörköly mustban történő kiáztatása útján készül. A máslása kierjedt aszúbor seprőjére felöntött és azon áterjesztett bor.

E világhírű borkülönlegességek a legnemesebb természetes csemegeborok közé tartoznak: a 9-10 C'-os tokajhegyaljai pincékben, gönci hordókban tárolva fejlődésük tetőfokát 3-10 éves korukban érik el. Készítésmódjuk a XVI. szd.-tól ismeretes. Készítésüket, forgalombahozataluk módját szigorú törvényes előírások szabják meg. A Tokaji borok nagyobb zöme jó minőségű pecsenyebor. Kedvezőtlen évjáratok vékony, gyenge, kemény asztali borait ordináris bornak nevezik (tokaji ordinárium).

Pezsgőbor borászat
Ribiszkebor
Somlói borvidék borászat
Soproni borvidék borászat

Tokaji borok