Tokaji borok

Frissítve: 2018-11-10

Tokaji borok (hegyaljai borok) a Tokajhegyalja zárt borvidék hegyi szőlőiben termett Furmint, Hárslevelű és Muskotály szőlőfajták valamelyikéböl vagy ezek keverékéből készített fajborok.

Leghíresebb az aszú és a szamorodni, amelyek kedvező időjárás esetén a kései szüret következtében tőkén aszúsodott (töppedt v. nemesen rothadt) szőlőbogyók több-kevesebb felhasználásának köszönhetik jellegüket és hírnevüket. A szamorodni úgy készül, hogy az aszúsodott szemeket is tartalmazó fürtöket válogatás nélkül feldolgozzák; zúzzák, a kilúgozás érdekében áztatják, miáltal a bogyók tartalma jobban kioldódik; tapossák, sajtolják és erjesztik.

A szamorodni borban legalább 22 g/l cukormentes extraktnak és 13% alkoholnak kell lenni. A cukortartalom vagy annak hiánya következtében a szamorodni lehet száraz és édes. Aszúkészítéskor az aszúbogyókat különválogatják, összegyűjtik, majd a magok épen hagyásával péppé tapossák (aszútészta. Ezt musttal v, újborral felöntik, elkeverik. Többszöri felkeverés közben 12-36 óráig állni hagyják, miközben a bogyók értékes tartalma kilúgozódik, majd taposózsákokba rakva kitapossák és az így nyert aszúmustot gönci hordókba fejtve kierjesztik.

A régi mérték szerint az aszú puttonyszámát az szabta meg, hogy egy gönci hordó (136 l) mustot v. bort hány puttony (28 l) aszútésztára öntöttek. Ma a puttonyszám az aszúbor összetételétől függ. Eszenciát akkor nyernek, ha a7 összegyűjtött aszúszemek saját nyomásukkal nyert színlevét külön tartják: ez a különleges nektár 40-60% cukortartalommal csak 4-8% alkoholtartalomig erjed.
A fordítás a taposózsákokban vissza. maradt aszútörköly mustban történő kiáztatása útján készül. A máslása kierjedt aszúbor seprőjére felöntött és azon áterjesztett bor.

E világhírű borkülönlegességek a legnemesebb természetes csemegeborok közé tartoznak: a 9-10 C'-os tokajhegyaljai pincékben, gönci hordókban tárolva fejlődésük tetőfokát 3-10 éves korukban érik el. Készítésmódjuk a XVI. szd.-tól ismeretes. Készítésüket, forgalombahozataluk módját szigorú törvényes előírások szabják meg. A Tokaji borok nagyobb zöme jó minőségű pecsenyebor. Kedvezőtlen évjáratok vékony, gyenge, kemény asztali borait ordináris bornak nevezik (tokaji ordinárium).

Pezsgőbor borászat
Ribiszkebor
Somlói borvidék borászat
Soproni borvidék borászat
Szalmabor
Szőlő
Tokaji borvidék borászat
Tokaji borok borászat
Törkölybor
Ürmös bor borászat
Zavaros bor borászat

Tokaji borokKapcsolódó oldalak