Tovább erjesztés, áterjesztés

Frissítve: 2021-07-14       Toxicitás     Toxinok     Többsejtű állatok     Többszörös génhatás     Tőhervadás, hervadás     Tökfélék     Tömény oldatok

Tovább erjesztés (áterjesztés). A tökéletlenül erjedt bor (hideg pince, erjedés alatti bemelegedés, nagy cukortartalom stb.) nehezen tisztul, lassan fejlődik, gyakori az utóerjedés és Betegségekre is hajlamos.

Az alacsony alkoholtartalmú és még cukrot tartalmazó bor továbberjesztéssel tökéletesen kierjeszthető.
A bor eredeti seprőjét felkavarjuk, mely a még élő élesztősejtek szaporodását és ezáltal az erjedés ismételt megindulását segíti elő, v. más bor seprőjét adjuk hozzá.

Mindkét módszernél igen gyakori a borok baktérium okozta megbetegedése, ezért a továbberjesztést fajélesztővel indítsuk meg. Továbberjesztéskor alkoholtűrő fajélesztőt (Tokaj 22, Alsóhernád 2 stb.) használnak, beoltása 5-10% anyaélesztővel történik. Beoltás után a pince Hőmérsékletét 12-15 C°-on tartjuk. Az erjedés lefolyása ezen a hőmérsékle ten egyenletes lesz és a betegségeket okozó káros mikroorganizmusok szaporodását is megakadályozzuk.

Hasonlóképpen történik az erjesztéses eljárással készített csemegeborok továbberjesztése is. A nem magas hőmérsékleten, lassú, egyenletes erjesztéssel az egyszerű keveréssel készített csemegebornál jobb minőségű, harmonikus Csemegebor nyerhető.
A továbberjesztés egyik fajtája a palackban történő pezsgőerjesztés.

Továbberjesztés - áterjesztés