Japán virágkötészet, Ikebana, élő virág

Japán virágkötészet (Ikebana - élő virág) célja az, hogy a termőföldtől elválasztott növénynek, virágnak, gallynak olyan helyzetet adjon, amely szépségének teljes érvényesítésére alkalmas. Egyben vallási, erkölcsi és a természet rejtett titkait feltáró szimbólumok alkotására törekszenek ezzel az iparművészeti tevékenységgel.

Számukra a növény a természet végtelen életének jelképe: tisztelik a vegetatív formákat, amelyek közvetlenül a föld méhéből erednek. Az elrendezés szabályainak évszázados hagyománya és nagy elméleti irodalma van. így lényegében több, mint dekoráció.

Formái oldottak, bennük a lazán lendületes vonalaknak nagy szerep jut. Az ilyen csokroknak különleges edényre van szüksége, amely a kellő egyensúlyt megadja a növényi részekkel szemben.

A felhasznált virágszálak, ágak száma, vonalrajza, görbületei a hagyomány szellemében mind jelentőséget hordoznak. A színeknek kisebb jelentőséget tulajdonítanak, de tekintettel vannak arra a helyiségre, ahol a mű állni fog, sőt a kertre is, ahová ez a helyiség nyílik.

Féltelt virág virág
Másodvirágzás