Malaga bor

malaga bor

Malaga bor. Andalúziában (Spanyolország) Malagától Antequeráig terjedő körzetben a Pedro Ximenes, Mantua, Rome szőlőfajtákból készül a Malaga bor. A mustot 1/3-ára besűrítik és friss must hozzáadásával eredeti térfogatára kiegészítik.

Erjedés után 3-5 évig érlelik s közben alkoholtartalmát borpárlat hozzáadásával 20 %-ra emelik, cukortartalmát és színét Aropéval vagyDulce del colorral biztosítják.

Az édes Malaga borban 14-18 súly % cukortartalom is van. A Malaga Moscatel készítéséhez csak Muskotály szőlőfajtát használnak. Az arany Malaga bor készítéséhez a túlérett fürtöket a tőkén hagyják, esetleg a napon fonnysztják. A legértékesebb Malaga bor a Vinos de Lacrimas. A Malaga bor készítésének központja Malaga városa ahonnan a neve is ered.

Malaga bor - Pallas lexikon

Malaga bor a Sherry-vel egyetemben világhirü bor. Legfőbb szőllőfajta a Pedro Jimenez, ebből készül a malagaaszu-szőllő is.

A Malaga borok különböző íze és zamatja onnan származik,hogy hozzá meghatározott menniyésgü Vino maestrót, vagy Vino tiernót tesznek. Ezek aszu-szőllőből készülnek, melyet némi vizzel és 17% szesszel kevernek.

A sötét szinü malaga borhoz ezenkivül Aropét és Colort is tesznek. Ezek a malaga-mustnak nyilt tüzön 1/3-ra való befőzése által készülnek, az első keserü ízü, barna szinü és szörp sűrüségü.

A Malaga bor új korában sötétsárga likőrszerü, később barnás szinü lesz, igen szeszes és zamatos. Palackban száz évig is eltartható.

Vörös bor Malagában nem terem, amit ezen a néven hoznak kereskedésbe, az többnyire Alicante-bor.

A forgalomban kétféle Malaga bor-t különböztetnek meg: Malaga secco-t, mely nem édes és igen erős és a Dry-Maderiához hasonlít; továbbá a Malaga dulce, mely édes fehér bor s Malaga-sect névvel is illetik.

    Bor Borok Borvidékek

    manna