Malaga bor

Malaga bor. Andalúziában (Spanyolország) Malagától Antequeráig terjedő körzetben a Pedro Ximenes, Mantua, Rome szőlőfajtákból készül a Malaga bor. A mustot 1/3-ára besűrítik és friss must hozzáadásával eredeti térfogatára kiegészítik.

Erjedés után 3-5 évig érlelik s közben alkoholtartalmát borpárlat hozzáadásával 20 %-ra emelik, cukortartalmát és színét Aropéval vagyDulce del colorral biztosítják.

Az édes Malaga borban 14-18 súly % cukortartalom is van. A Malaga Moscatel készítéséhez csak Muskotály szőlőfajtát használnak. Az arany Malaga bor készítéséhez a túlérett fürtöket a tőkén hagyják, esetleg a napon fonnysztják. A legértékesebb Malaga bor a Vinos de Lacrimas. A Malaga bor készítésének központja Malaga városa ahonnan a neve is ered.

Malaga bor - Pallas lexikon

Malaga bor a Sherry-vel egyetemben világhirü bor. Legfőbb szőllőfajta a Pedro Jimenez, ebből készül a malagaaszu-szőllő is.

A Malaga borok különböző íze és zamatja onnan származik,hogy hozzá meghatározott menniyésgü Vino maestrót, vagy Vino tiernót tesznek. Ezek aszu-szőllőből készülnek, melyet némi vizzel és 17% szesszel kevernek.

A sötét szinü malaga borhoz ezenkivül Aropét és Colort is tesznek. Ezek a malaga-mustnak nyilt tüzön 1/3-ra való befőzése által készülnek, az első keserü ízü, barna szinü és szörp sűrüségü.

A Malaga bor új korában sötétsárga likőrszerü, később barnás szinü lesz, igen szeszes és zamatos. Palackban száz évig is eltartható.

Vörös bor Malagában nem terem, amit ezen a néven hoznak kereskedésbe, az többnyire Alicante-bor.

A forgalomban kétféle Malaga bor-t különböztetnek meg: Malaga secco-t, mely nem édes és igen erős és a Dry-Maderiához hasonlít; továbbá a Malaga dulce, mely édes fehér bor s Malaga-sect névvel is illetik.

Alföldi borvidék borászat
Aszúbor borászat
Badacsonyi borvidék borászat
Balatonfüred-csopaki borvidék borászat
Barnatörés borbetegségek
Bor borászat
Bor, Borok, Borvidékek borászat
Borászat borászat
Borbírálat borászat
Borecet
Borvidék borászat
Csemegebor borászat
Malaga bor borászat
Mézbor borászat
Móri borvidék borászat
Must elválasztás borászat


Kapcsolódó oldalak