Spárga termesztés, fajták, ápolási munkák

  • 2019-11-25
Spárga termesztés

Spárga

Spárga termesztés

Spárga (nyúlárnyék, csírág, Asparagus officinalis L., Liliaceae).
Kelet-Szibériából származik
.

Már az egyiptomiak is ismerték. Hazánkban őshonos, vad alakjai mindenhol megtalálhatók. A spárga termesztés nagyobb elterjedése a századfordulóra esik.

Nagy vitamin és vastartalma miatt jelentős. Konzervvé feldolgozva, ill, mélyhűtéssel tartósítva egész éven át fogyasztható. Gyógyászati célokra diuretikus hatása miatt használják. Jó exportnövényünk.

Magassága 50-150 cm. Évelő, kétlaki, bojtos gyökérzetű, ritkán hímnős virágú. Szívógyökere vékony, raktározógyökere vastag. Mindkettő gyökérszőrös. 2-3 m-ig hatolnak a talajba.  
Földbeli hajtása a gyökértörzs (rizoma).

Oldalrügyeiből fejlődnek a felhasználásra kerülő hajtások, a Spárga sípok.
Alakja lehet hengeres, kúp alakú, tompa v. hegyes.

A spárga síp csúcsi része a spárga fej, amelyen pikkely- szerű levelek helyezkednek el.

Színe fehér, de ha a szabad levegővel érintkezik, zöld, lila, sárga vagy rózsaszínű lesz. Szára és az ezen fejlődő rövid szártagú oldalágak kopaszak.

Levelei aprók, pikkelyszerűek, termése vöröses bogyó. Magja fénylő, fekete színű. Ezermagsúlya: 18-20 g. Hímnemű egyedei értékesebbek. Áttelelése gyökérnyaki résszel történik.

>>> Spárga receptek

Spárga igényei

Spárga igényei - A spárga mag csírázási optimuma 25 C°, melegkedvelő növény.

Vízigénye inkább fejlődésének kezdetén jelentkezik.

Mély rétegű, D-DNy-i lejtésű, könnyű, meszes, semleges vagy gyengén lúgos talajokat kedveli. Konzerv célra termesztett, nem korai spárgának a tőzegtalaj is megfelel.

Telepítés

Zöldségtermesztés - Spárga telepítés termesztés

A spárgát forgón kívül termesztik.

Első két évben jó köztese a vöröshagyma, fokhagyma, borsó, bab, cékla, a rövid tenyészidejű sárgarépa.

A spárga telepítésre kijelölt területet a telepítést megelőző évben 40-60 cm mélyen megforgatják és ezzel egy időben kh-anként 400-600 q istálló- trágyát is belekevernek a talajba.

A forgatást gépi vontatású, különleges (rigol) ekékkel végzik.

Márciusban 120-140 cm távolságra 30 cm mély és 30 cm széles ültető árkot ásnak (v. ekével készítik), melybe kétharmad részig érett istálló- trágyát v. műtrágyával javított komposztot terítenek.

Tőtávolságnyira (50-80 cm-re) kerti földet kupacolnak Erre a kupacra helyezik a Spárga-iskolában előnevelt egy-, kétéves töveket.

Lehelyezés után földet húznak rá ős gyengén megtapossák. Ha mód van rá, akkor 5-10 1 vízzel tövenként be is öntözik. 140 ą 50 X 60 cm-es ikersorokban is telepíthető.

A Spárga trágyaigényes növény. Telepítés után az első trágyázást a második termőévben adják.

A bakhátak lehúzása előtt 240-320 q/kh istállótrágyát dolgoznak be a talajba. A mészhez kötött nitrogéntartalmú műtrágyát és a foszforműtrágyát ugyancsak a tenyészidő alatt, a káliumműtrágyát pedig ősszel adagolják. Mivel a spárga hosszú ideig (12-30 év) marad ugyanazon a területen, lassan ható műtrágyák is felhasználhatók.

A spárga magoncokat palántanevelő ágyakban nevelik. Magját ősszel (nyárutó: aug.-szept.) v. tavasszal vetik.

A magvakat vetés előtt 5-6 napon át 30-35 C° hőmérsékletű vízben áztatják.

Vetés sortávolsága 30-40 cm. Mélysége 3-4 cm.

A mag csírázási ideje 20-25 nap. A kelés előtti kapálás érdekében ajánlatos alacsony hőmérsékleten is gyorsan csírázó sorjelző növénnyel vetni (saláta, retek).

Tavasszal is vethető. Ilyenkor a magot a homok közé rétegezik és egész télen át fagypont fölött tartják.

A Spárga magoncok nevelésének ideje 2 évről 1 évre csökkenthető, ha a magot ősszel szaporító- ládába vetik és a fiatal növényeket a tél folyamán meleg- ágyban tartják.

Vetőmagszükséglet 1 kh-ra elegendő palántaneveléshez 1-1,5 kg.

Nagyon fontos az állomány ritkítása, a talaj porhanyítása.

Az egyes tövek 8-10 cm-nél közelebb nem lehetnek egymáshoz. Gyomirtása folyamatos legyen.

Egy-kétszeri öntözést meghálál.
A telepítésre alkalmas Spárga töveket ősszel szedik fel, pincében, nedves homok közé vermelik.

Tavasszal ültetik ki, a talaj felmelegedése után. Olyan mélyen ültetik, hogy az árkok teljes betöltése után a tövek. 10-15 cm mélyen legyenek a talaj felszíne alatt.

Spárga gondozás

Spárga gondozás - Az első és második évi munka gyomirtásból, a fertőzött hajtások eltávolításából, esetleges pótlásból és a szárak őszi levágásából áll.

Különleges munka még a hím- és nő- egyedek kijelölése.

A hajtásokat halványítva vagy zölden fogyasztják.

Ennek megfelelően a 3. évtől kezdődően más a művelés.

A halványított spárga termelése során a Spárga-cövekre április elején 30-35 cm magasan, 40 cm szélesen földréteget húznak, s így a gyökértörzsből előtörő hajtások (sípok) napfényt nem kapva, fehérek maradnak. Az első öntözést csak a talaj megfelelő felmelegedése után, ápr. végén, máj. elején kaphatja.

A továbbiakban kéthetenként öntözik. Egy-egy öntözés alkalmával csak minden második barázdába vezetnek vizet..
Egyszeri öntözésre 100-150 mm csapadéknak megfelelő vízmennyiséget adnak. Az öntözést szeptember első felében be kell fejezni. Ősszel a szárat a föld felszíne alatt 2-3 cm-re elvágják, s a levágott részt elégetik.

Spárga szedése

A síp (a hajtás) megnövekedését a bakhátak tetejének megrepedése jelzi.

Itt kibontják a bakhátakat és 20-22 cm hosszúságban levágják a Spárga-sípokat. Erre a célra speciális eszközt, az ún. Spárga-szedőkést használják.

Szedését naponta reggel v. este végzik, mert nagy melegben megfonnyad. Szedése ápr. végétől jún. végéig tart.

Egy-egy tőről 7-10 síp, a fejlettebbekről 20 is szedhető. A leszedett sípokat értékesítésig 1-2 C°-ú helyiségben kell tartani. A szedés befejezése után a lebontott bakhátakat megigazítják és vizes zsákkal lesimítják.

Így az előtörő sípok könnyebben észrevehetők.
A zöld Spárga termelésnél a bakhátkészítés elmarad, mert ennél a termesztésmódnál a kitörő zöld hajtásokat vágják (20-25 cm hosszúságban).

Spárga osztályozása.
Az osztályozás alapja a sípok vastagsága, hoszszúsága és színe, a sípokat öt osztályba sorolják:

I. o. A extra solo 1 kg-ban 20 síp
B solo 1 kg-ban 24 síp
C solo 1 kg-ban 30 síp
II. o. D leveles 1 kg-ban 34 síp
E leveles 1 kg-ban 42 síp

Az osztályozott spárgát a Spárga-csomagoló segítségével kötegelik.
Hajtatását a mélyhűtés háttérbe szorítja.

Csak idős töveket hajtatnak. Melegágyban a hajtatás a következő. Mélyített melegágyi kertben 30-40 cm-es trágyarétegre homokos földréteget terítenek és erre rakják a fagymentes helyen tárolt töveket.

A tövek fölé 5 cm-es talajtakarót tesznek. Melegágyi takaró abban az esetben elhagyható, ha az üveg és a talaj- takaró közötti 30 cm-es légréteget fűrészporral v. homokkal töltik ki.

A sípok 2-6 hét múlva értékesithetők. Üvegházban a spárgát asztalok alatt hajtatják.
A kellő sötétséget 30-40 cm-es földréteggel biztosítják. A szabadföldi hajtatásra szánt tövek felnevelése 4-5 évig tart.
A Spárga-sorok között 40-50 cm mély árkot ásnak és ezt erjedő istállótrágyával telirakják.

A be- rakott trágya átmelegíti a bakhátak földjét, s így 2-3 héttel korábban kapunk árut. A S. szabadföldi hajtatása csak kétévenként ismételhető meg.

Magtermesztése.
Legcélszerűbb, ha a kiválogatott hím- és nővirágú egyedekből külön magtermő anyatelepet létesítenek. Ilyenkor hajtást nem szednek. Magja aug.-ban érik.

Egy-két- napi áztatás után érett bogyóiból a magokat kimossák és sóoldatban fajsúly szerint osztályozzák. 1 kg mag 300-350 tőről szedhető. Várható magtermése 30-50 kg/kh.

Spárga fajták

Fehérfejű spárga: a Braunschweigi; rózsaszínfejű: (később kékes) Argenteuili; zöldfejűek: Mary Washington, Márta Washington.
Nemesítése.

Tapasztalatok szerint a hímvirágú Spárga-tövek hoszszabb életűek, 4-5 nappal korábban, 20-25%-kal nagyobb és jobb minőségű sípot teremnek, mint a nőivarúak.

Ezért célszerű, ha a S.-telepen a nő egyedek számát nemcsak szelekcióval, hanem nemesítési módszerekkel is a lehető legkisebbre csökkentik. E célból a csekély %-ban előforduló kétivarú (hermafrodita) egyedeket öntermékenyítve az utódok 75%-ában olyan hímegyedeket kapunk, melyeknek egyharmada homozigóta hím-, kétharmada pedig heterozigóta hímegyed lesz.

Kikeresve a homozigóta domináns hímegyedeket, és azokkal keresztezve a homozigóta recesszív nőegyedeket, olyan utódokat nyerünk, amelyek 100%-ban hímegyedeket képeznek.

A gyakorlatban, ha hím egyedeket eredményező kereskedelmi mag szolgáltatására szánt ültetvényt állítunk be, elegendő kis rész homozigóta (domináns) hím egyedeket ültetnünk pollent adónak, homozigóta (recesszív) öröklődési alkatú nő populáció közé.

A nemesítés módszere a már említetteken kívül a helyes anyatő- kiválasztás, a spárga magoncok neveléséhez szükséges magnyerés céljából.

Helyes ha eme célra, megfelelően összeválogatott kiváló hím- és nővirágú egyedekből külön magtermő anyatelepet létesítünk.

E telepen tavasszal nem szedünk sípokat, hanem valamennyi hajtást meghagyjuk a töveken, azok (különösen a maghozók) erősítésére.
Az érett augusztusban megszedett bogyókból a magokat kimossuk, majd megfelelő tisztítás és osztályozás után a teljesen egészséges kifogástalan magvakat az e célra előkészített palántanevelő-ágyakba még az ősz folyamán elvetjük.

Spárga betegségei és kártevői. Spárgarozsda ( Puccinia asparagi), spárgalégy nyüvei (Platyparea poeciloptera), spárgabogarak (Crioceris spp.), levéltetvek (Aphydidae).

Spárgatök szaporítása és termesztése     Spenót termesztés