Freedom alma

  • Frissítve: 2021-07-14  

Származás és elterjedés. A Freedom alma fajtát Genevában (New York állam, USA) állították elő. 1958-ban végezték a keresztezést, 1965-ben emelték ki a magoncok közül, NY 58553-1 számjelzéssel tesztelték és 1985-ben minősítették.

Többnemzedékes keresztezési programból származik (negyedik generáció), a génállománnyal megalapozott rezisztenciáját kétféle génforrástól - a V, gént hordozó Malus floribunda 821 díszalmától és a poligénes rezisztenciájú 'Antonovka' fajtától - örökölte.

Hazánkban az Érdi GYDKFV végzi a honosítói vizsgálatot, és az OMMI Szaporításra engedélyezett fajtajegyzékében a próbatermesztésre ajánlott fajták között szerepel. Idény és típus.

Hazánkban az eddigi tapasztalatok szerint a Freedom alma szeptember második dekádjában szüretelhető.

A Freedom alma kettős hasznosítású fajta, friss fogyasztásra is nagyon alkalmas, és légyártásra valamint szósz készítésre is jó. Étkezési célra 2-3 menetben célszerű szüretelni.

Gyümölcs és áruérték

Középnagy vagy nagy (120-130 g), lapított gömbölyded alakú, sárgás alapszínén általában 80%-ban élénkpiros fedőszínnel csíkozott és bemosott. Tapasztalataink szerint napégésre hajlamos. Kocsánya középhosszú (20 mm) és meglehetősen vékony.

Húsa krémszínű, kemény, roppanó, íze megfelelő, enyhén savas. Asztali almának való alkalmasságát bizonyítja, hogy 14 rezisztens fajta valamint a Jonathan M41 és a Starkrimson Delicious fajták bevonásával végzett organoleptikus bírálaton mindkét évben az első helyen végzett.

Beltartalmi adottságai (15% refrakció, 0,9% savtartalom) ipari felhasználásra is alkalmassá teszik.

Hűtőtárolóban januárig eltartható, de a fiatal fákról származó túlhízott gyümölcsök pufikosodásra hajlamosak.

Hajtásrendszer

Erős növekedésű, szétterülő majd később lehajló ág- és gallyrendszerrel. Vesszői meglehetősen vastagok, elágazódási hajlama jó, de zömmel rövid termőrészek fejlődnek a második éves termőalapokon.

Levelei nagyok és meglehetősen vastagok. Virágzási ideje középkorai, pollenje fertilis, jó pollenadó.

Kötődési hajlama erős, egy termőrészen rendszerint több gyümölcs fejlődik, vagyis ritkítás nélkül jellegzetesen csoportokban található a fán.

Termőképesség. Korán termőre fordul, bőtermő, vizsgálataink szerint a kezdeti termőképessége az Idared-énél jobb volt.

Freedom alma ellenállóképesség.

Varasodással szemben magas fokúan ellenálló, a Lisztharmatra csak enyhe mértékben - csupán a leveleket és nem a rügyeket - károsítja, s elfogadhatóan rezisztens a baktériumos ágelhalással (Erwinia amylovora) szemben.

Az előbbieken kívül Európában az ágrákosodással, az ólomfényűséggel, valamint a gyökérnyak rothadással szembeni ellenállóságát is bizonyították.

Genevában télálló, s termőrügyei a virágzás előtt a -5 °C-os lehűlést is kibírták. Vizsgálataink szerint virágai a késő tavaszi fagyokra érzékenyek.

Igen tetszetős, a hazai fogyasztók által kiválónak értékelt őszi asztali alma, amely ipari célokra is alkalmas. Értékét a több Betegséggel szembeni ellenállósága és varasodás rezisztenciájának genetikai megalapozottsága is nagymértékben növeli, hiszen a többféle genetikai alapú vegyes ültetvényeknek patológiailag is előnyös fajtája lehet.

Almafajták ismertetése