Golden delicious alma

golden delicious alma

Golden Delicious alma

Az USA-ban találták, feltevések szerint a 'Grines Golden'-nel megporzódott Golden Reinette magvából keletkezett.

1916-ban került kereskedelmi forgalomba.

A Golden Delicious alma méltán nevezhető a világ eddig legsikeresebb almajtájának, hiszen nemcsak Amerikában, hanem Európában is a fő fajták közé került.

A legnagyobb európai alma termelők: Franciaország, Olaszország és Spanyolország. Hazánkban korábban pollenadóként telepítettük, s a fajta számára alkalmatlan technológia és szüreti idő következtében leromló gyümölcsminőség miatt a 90-es évek elejére visszaszorut az aránya. Az új klónok megjelenése után hazai szerepe növekedik.

Érési idő

A Golden delicious alma hazánkban szeptember végén - október elején szedhető.

Gyümölcsei egyszerre is leszedhetők, de Dél-Tirolban gyakran két menetben szedik. Fogyasztási érettségét röviddel a szüretet követő időszaktól 6 hónapig megőrzi.

Gyümölcse tetszetős. Mérete berakódástól, vízellátástól függően középnagy vagy nagy (140-180 g), héja vékony,az érés kezdetén zöldessárga, éretten sárga.

Gyümölcshúsa sárgás,édes, enyhén savas, kissé illatos. Jól, VL-ben február végéig, SZL-ben áprilisig tárolható. Az alapfajta nagy hibája a gyümölcsök parásodásra (perzselődésre) való hajlama, különösen hűvös és nedves klíma alatt.

Parásodást idézhet elő még vírusfertőzöttség, a virágzás és a sziromhullás időszakában a 0 °C körüli lehűlések, a nappali hőségben végzett permetezés és a nem eléggé finom cseppméret.
A Golden delicious almafa fája középerős növekedésű, koronája kissé szétterülő, de a vezér dominanciáját mindvégig megtartja.

Termőrügyeit részben a két vagy többéves termőalapokon levő rövid termővesszők végén, részben a hosszú termővesszők oldalán vagy végén fejleszti.

Korán termőre fordul, termőképessége bátran nevezhető rendkívülinek. Termékenyülő és termékenyítő képessége kiváló, túlkötődésre hajamos.

A Golden Delicious éghajlati és talajigénye nem különleges, az ún. kozmopolita fajták közé tartozik.

Fája kevésbé fagyérzékeny, virágai a késő tavaszi fagyoktól ritkán károsodnak. Lisztharmatra egyátalán nem fogékony, s gyümölcshullásra sem hajlamos.

Veturalis varasodásra és baktériumos ágelhalásra fogékony, a gyümölcsök nyomódásra s tárolás során apadásra hajlamosak.

Fája ideálisan alakítható, a legtöbb koronaforma könnyen nevelhető belőle. Jó tápanyag- és vízellátást igényel.

A szakaszos terméshozás elkerülése érdekében gyümölcsritkításra lehet szükség. Tárolás során a nagymérvű apadás elkerülése érdekében ügyelni kell a tároló légterének nedvességtartalmára.

A sárga almát kedvelő hazai fogyasztók igényeinek kielégítésére kiegészítő fajtaként a jövöben is szerepe lehet az üzemi termesztésben. Most már ne az alapfajtát telepítsük, hanem a klónokból vagy a hibridekből válasszunk.

A parasodásra az alapfajtához hasonlóan hajlamos klónok és változatok közül a legsikeresebb Golden Delicious alma 'A' és 'B' klónokat vírusmentesen még mindig eléggé jelentős arányban szaporítják. Mindkét klón az alapfajtánál kb. 20%-kal jobb termőképességű.

Hazánkban nagyon keresettek a "parásodásmentes" klónok. Többségük az alapfajtánál 5-10%-kal kisebb koronát nevel.

Termőképességük és gyümölcsminőségük alapján hazai telepítésre javasolhatók: Golden Reinders (Hollandia), Smoothee (USA), Golden Haidegg (Ausztria) és Lysgolden (Franciaország). Az előbbi kettő természetes rügymutációként keletkezett, az utóbbi kettőt indukált mutációval (besugárzással) állították elő.

Az említett klónok közül a Smoothee-nak és a Reindes-nek legjobb a fajlagos termőképessége. Legnagyobb gyümölcsöt a Lysgolden és a Reinders fejleszt. Kissé pirosas árnyalattal beütött alapszín jellemzi a Lysgolden és a Haidegg gyümölcsét.

A spur klónok (pl. a hazai árufajták listáján is szereplő Golden Spur a standard-hez viszonyítva szakaszos terméshozásra hajlamosabbak, a vegetatív -generatív egyensúly megtartása jóval nehezebb, a fák sokkal hamarabb legyengülnek, parásodásra az alapfajtához hasonlóan vagy fokozottabban érzékenyek, ezért üzemi telepítése nem ajánlatos.

Hazánkban jelenleg a Charden, Mutsu, és Ozark Gold telepítését javasolják. Parásodásra kevésbé hajlamosak, mint a Golden Delicious.

Golden delicious klónok alkalmas pollanadói, porzó fái: Braeburn alma, Elstar alma, Fiesta almafa, Gala, Cox Orange Renette aéma, Jonathan, Idared alma