Bambusz gondozása, téli fagyvédelem

Bambuszok téli fagyvédelme, bambusz szárak tisztítása

Bambusz téli fagyvédelme

A téltűrő bambuszok többségének nagy hidegek esetén vannak kisebb-nagyobb sérülései, melyet a fagy okoz. Ezek legtöbbször lombfagyás, de előfordulhat szárfagyás is.
A legtökéletesebb védelmet a téli hótakaró jelentené, de ez esetleges és véletlenszerű.
Téli takarásra a fűrészpor, faforgács, faapríték, kéregörlemény a legalkalmasabb.
Bambusz téli védelme - Forrás: http://www.bambus-lexikon.de
Bambusz téli fagyvédelme
Forrás: http://www.bambus-lexikon.de

Ezek a természetes anyagok a vegetációs időben is ott maradhatnak a tövek alján, sőt humifikációjuk kedvezően befolyásolja a talaj szervesanyag-tartalmát és szerkezetét. Védenek a túlzott mértékű gyomosodás ellen és a vízháztartást is kedvezően befolyásolják.
A takarás vastagsága 25-40 cm legyen.
A bambuszok téli takarást október végén vagy novemberben kell végezni, a kétévenként esedékes szerves trágya kiszórásával egyidőben.
A fagyvédelem fontos eszköze lehet a locsolás. Ha több napon keresztül melegebb, de legalább fagymentes idő van, érdemes alaposan beöntözni a növényeket ( a szárakat és leveleket ne ).

Az öntözéstől a trágyázáson keresztül egészen a téli talajtakaráson és tisztítóvágás műveletein át sokféle ápolási munkát kell elvégezni, míg növényeink megfelelő méretűre növekednek.

A munka sokrétű, de egyáltalán nem időigényes, bárki számára könnyen és egyszerűen elvégezhető, annál is inkább, mert e munkák idényjellegűek.
A bambuszok föld alatti részei - rizóma rendszerei ( ebből fejlődnek az ehető rügyek ) gyakran áthatolnak egymáson, átszövik egymást.

A sok rizóma és gyökérrendszer kusza szövevénye nagy mennyiségű táplálékot szív el a talajból, - ezért számítanak a bambuszok tápanyagigényes növényeknek.
A nagy tömegű rizómaszövedék sok esetben hasznos is lehet, mivel megakadályozza a talaj erózióját, késlelteti a csapadék elfolyását, raktározza a nedvességet.

Bambusz gondozása: Trágyázás, tápanyag pótlás

A bambusz rendkívül tápanyagigényes növény. A kifejlett bambuszliget néhány hónapos vegetációs idő alatt, általában 35-60 nap alatt, akár tíz, vagy sokkal több 4-10 méter magas 3-10 cm szárvastagságú hajtásokat képes produkálni. Ez a rendkívüli produkció hihetetlen mennyiségű szervesanyag-felhasználást tesz szükségessé. Az első trágyázást mindig a növény ültetésekor végezzük.

Ezután még egy-két évig lehet egyre nagyobb sugarú körben ásással talajba juttatni a szervestrágyát, de utánna viszont csak fejtrágyázás és esetleg lombtrágyázás jöhet számításba, mivel a kialakuló rizómarendszer a talajművelést lehetetlenné teszi.

Nagyobb bambuszos területeket kétévente szükséges megtrágyázni.A legalkalmasabb szerves trágya a marhatrágya, szárított marhatrágya. Különböző szakirodalmak a négyzetméterenként kijuttatott trágyamennyiséget 15-25 kg-ban határozzák meg.

Amennyiben összetett műtrágyát alkalmaznánk, úgy arra kell törekedni, hogy a nitrogéntartalom a kétszerese legyen a foszfornak és káliumnak.
A trágyázás legjobb ideje az őszi hónapokban vagy a tél elején van, semmiképpen ne a rügyfakadás idején, mert a felszínre törő hajtások sérülékenyek.
Trágyázáskor ajánlatos talajfertőtlenítővel beszóni a trágyát, hiszen a zsenge rizómákat nagyon kedvelő lótücsök és lárvái a trágyában élnek és elszaporodva gondot okozhatnak.

Bambusz öntözése

A bambuszok nemcsak a tápanyagot, hanem a vizet is kedvelik. A vízigény a táplálékigénnyel szoros kapcsolatban van, de a sűrű lombozat és a sekély gyökerezés is fokozza a vízfelhasználást.

A bambusz minden szervében jelentős vizet találunk. Bárhol átvágva a szárakat, rizómákat, mindenhol csepegő víz jelenik meg.
Az öntözésre bármilyen víz felhasználható, ami szennyezett, káros anyagokat nem tartalmaz. Az öntözést célszerű a kora esti vagy hajnali órákra időzíteni és inkább ritkábban - alaposabban, mint naponta végezni.

Az öntözés akkor eredményes, ha bőségesen beáztatjuk a talajt 20 25 cm mélységig és egy-egy alkalommal nagyobb mennyiséget locsolunk a tövek köré.
A csepegtető rendszer nem megfelelő, mert nem ad megfelelő vízmennyiséget a terület lefedésére.)
Egy darabig figyeljük a bambuszt, hogy megállapíthassuk, mennyire és milyen gyakran öntözzünk a mikroklíma, a talajfajta és az évszak szerint. Alkalmanként ellenőrizzük a talajnedvességet legalább 10 cm mélységig. Ha a talaj 10 cm-nél száraz, akkor nem jut le elég víz a gyökérhez. Ez különösen fontos az első 2 - 3 hónapban az átültetés (telepítés) után.
Alapszabály: Ha a levelek hosszában oldalra görbűlnek, az azt jelenti, hogy a bambusz szorult helyzetben van és nem kap elég vizet. Ha a levelek lekonyulnak, túl sok vizet kap és/vagy nem jó a vízelvezetés.

Bambusz szárak tisztítása

A bambusz szárak általában 6-8 évig élnek és 5-6 évig táplálják a rizómákat levelükben készített táplálékkal. Utánna még évekig megtartják leveles hajtásaikat, de fotoszintetikus termékeik a rizómákba már nem jutnak el. Végűl színük teljesen kifakul, faluk elvékonyodik és kiszáradással fejezik be életfunkciójukat.

Amikor a szárak elérték az 5-6 éves kort, célszerű kivágni őket. Ezt nem csak az alapfunkció megszűnése miatt kell megtenni, hogy a bambusztövek szellősek, levegősek legyenek és hogy az új hajtások még több fényhez jussanak.

A kivágandó szárakat nem könnyű felismerni, hiszen még leveles hajtásuk és színes száruk van.

Megkönnyíti a válogatást, ha az új hajtásokat esetleg megjelöljük egy színnel és 5-6 év múlva egyszerűen kivágjuk.
A tisztító vágás másik feladata a szárak tipizálása, hiszen így alakul ki az egységes szárvastagságú, nagyjából azonos távolságra lévő szárak alkotta bambuszliget.

A tisztító vágást késő ősszel, illetve tél elején kell elvégezni. Az első tiszítást követően legalább kétévente el kell végezni ezt a munkálatot.
A tisztítóvágás során kitermelt 5-6 éves szárak rendelkeznek a legkedvezőbb fizikai és technológiai tulajdonságokkal, mint szilárdság, hajlíthatóság, rugalmasság. Érdemes felhasználni a legkülönfélébb célokra, pergolanak, horgászbotnak, növényi támasztékoknak.

Frissítve: 2018-05-24