Sövény cserjék, Sövény ültetésre alkalmas növények

 • 2022-01-12
Sövény cserjék, Sövény ültetésre alkalmas növények

Fagyal, Ligustrum ovalifolium sövény cserje

A télizöld fagyal, Ligustrum ovalifolium kiváló sövény cserje, teljes napon és félárnyékos helyen is jól érzi magát. Kertekben régóta ültetik a fagyal különböző fajtáit. Jó nyírhatósága és gyors növekedése miatt kedvelt sövény.

Júlia borbolya, Berberis julianae sövény cserje

A Júlia borbolya 3 méter magas, sűrű, örökzöld levelű, tüskés, gömbölyded alakú bokor és kiváló sövény növény. Hajtásnövekedése két-három hullámban augusztus végéig tart.

Japán vérborbolya, Berberis th. Atropurpurea sövény cserje

1-1, 5 méteres sűrűn ágas tövises vesszőjű sövény cserje. Napos helyen lombja kihajtástól lombhullásig ragyogó piros színű. Virágai aprók, sárgák. Piros termése egész télen a bokron marad.
 • Puszpáng, Buxus sövény cserje

  A Puszpáng, buxus tömött, lassú növekedésű, fényes, apró levelű örökzöld sövény növény. Sötétzöld bőrszerű, fényes levelei egész éven át díszítenek, és a legnagyobb fagy sem tesz kárt benne.
 • Gyertyán, Carpinus betulus sövény cserje

  A gyertyán kiváló sövény növény. Alkalmas nedves talajokra, árnyék és szél toleráns. Leveleivel télen is takar és fogja a szelet. Végleges Magasság és Szélesség önálló faként ültetve: 25*20m. Sövény Magasság: 2-5m. Ajánlott ültetési tőtávolság: 3-4 db méterenként
 • Hibiscus, Mályvacserje sövény cserje

  Nyírott sövénynek is alkalmas. Sövényként ültetve nyírni kora tavasszal kell a rügyfakadás előtt, mivel az azévi hajtások végén hozza virágait. A meghagyott rügyekből kevesebb, de erőteljes hajtás fejlődik és ezek dús, nagy virágokkal záródnak.
 • Mahónia, Mahonia aquifolium

  Tömött fürtökben álló, illatos sárga virágai áprilisban a hajtások végén nyílnak. Termése hamvas, kékesfekete színű bogyó. Napos helyen levelei ősszel megvörösödnek, télen nem díszítenek.
 • Tűztövis, Pyracantha sövény cserje

  A tűztövis 2-3 méter magas, sűrű bokrú, tövises ágú örökzöld cserje. Vékony levelei 2-4 cm hosszúak, tojásdadok. Fehér virágai május-júniusban bugákban nyílnak. Borsó formájú termései augusztus végétől sokáig díszíti a bokrot.
 • Kerti gyöngyvessző, Spiraea sövény cserje

  A Kerti gyöngyvessző virágzáskor egy zuhogó vízesésre hasonlít, a növény levelei alig látszanak ki a virágok közül. Gyors növekedésű, a metszést jól tűrővirágos és sövény cserje.
 • Kökény, Prunus spinosa

  A kökény sűrű ágú tüskés ágú 2-3 méter magas lombhullató cserje. Tüskés ágai miatt védősövénynek kiválóan alkalmas. Igénytelen cserje, bármilyen talajban jól fejlődik.
 • Mogyoró Corylus

  3-5 méteres bokor , sűrűn növő, egyenes vesszőkkel. Hajtásai és a levélnyél myirigyszőrösek, a nyár végéig nem kopaszodnak le.
 • Orgona fajták, Syringa

  Az orgona egy nagy, terebélyes 3-5 méteres, tarackoló tövű nagy bokor, idővel kisebb fa. A szárazságot is tűri, rézsük megkötésére is alkalmas. Száraz helyen öntözés nélkül azonban nem díszít.
 • Kerti tamariska, Tamarix tetranda sövény cserje

  A tamariska gyors növekedésű, vékony vesszejű igénytelen sövény cserje, apró, pikelyszerű levelekkel. Rendszeres nyírás mellett sövénynek is alkalmasak.