Mogyoró fajták Corylus

Frissítve: 2023-09-08

Corylus maxima Purpurea - Vérmogyoró

Vérmogyoró

Vérmogyoró

Nagyméretű, színes levelű lombhullató díszcserje.
Levelei kihajtáskor mély bíborvörös színűek. A hajtások növekedésekor a hajtásvégeknél mindig sötétvörösek a levelek.
Kora tavasszal jelennek meg hosszú, piros színű barkavirágai.
Termése ehető.
Napos helyet kedvel, bármilyen talajba ültethető. Bírja a szárazságot, de nedvesebb talajban intenzívebb növekedést mutat. Napos helyen csodaszép vörös levelű, magas sövényként is alkalmazható. Tűri a rendszeres visszavágást. Magassága 4-5 méter.
A legszebb színes levelű cserjék egyike. Hajtásai kezdetben mirigyszőrősek, de kb. a nyár közepére lekopaszodnak. Termésén a kupacsok kb. kétszer olyan hosszú, mint a makk, a vége csőszerűen összeszűkül. Lombja a kihajtástól kb. a nyár közepéig sötétvörös. Napra ültessük, különben bezöldül.

Hazája Délkelet-Európa, Kis-Ázsia. Igényesebb, mint a közönséges mogyoró, jó kerti viszonyok közé való. Egyes fajtáit gyümölcséért termesztik. Ezek a házikertben mint dísznövények is felhasználhatók, önmeddők és fény igényesek.

Közönséges mogyoró - Corylus avellana

Mogyoró

3-5 méteres bokor , sűrűn növő, egyenes vesszőkkel. Hajtásai és a levélnyél myirigyszőrösek, a nyár végéig nem kopaszodnak le. A kupacs nem hosszabb a termésen, mint a makk, kb a feléig rojtosan hasogatott.

Hazája Európa, Kis-Ázsia. Hazánkban főleg vegyes lombos erdőkben, tölgyesek szélén él.. Közepes szárazságtűrő, a talaj iránt közömbös.
Sövényként is ültethető.


Mogyoró bokor vásárlás

Corylus avellana Contorta - Csavart mogyoró

mogyoró

Csavart mogyoró

1,5-2 méter magas, lassan növő csavart ágrendszerű lombhullató díszcserje.
Érdekessége a dugóhúzószerű, csavart és csigavonalban növő ágai és csavarodott levelei.
Lombos állapotban is, de főleg télen igen feltűnő növény.
Napos, félárnyékos helyet kedvel.

Corylus colurna - Törökmogyoró

Törökmogyoró

Törökmogyoró

A törökmogyoró 15-20 méter magas, különösen fiatalon igen szabályos, kúpos koronájú fa. Kérge már a kétéves ágakon is világosszürkén parásodik. A mélyen rojtos kupacsú termések gomolyszerű, gömbölyded terméságazatot alkotnak.

Hazája Délkelet-Európa, Kis-Ázsia. Fény- és melegigényes, szárazságot és városi levegőt közepesen tűri. A legszebb parkfák egyike, különösen, ha tövétől ágas. Alkalmas utca fásításra is, de ehető termése miatt balesetveszélyes. Sorfának nevelve lassabban indul, mint bokorfaként. Fája "rózsafa" néven értékes bútorfa.

Corylus nemzetség szaporítása:Magvetés tavasszal, a szabadba. A fajtákat többnyire sugaras bujtással, ritkán nyári zölddugványozással szaporítják.

Mogyoró fajták Mogyoró bokor vásárlás
Törökmogyoró mogyoró bokor Cosford k2 mogyoró Római mogyoró


  Kertészeti webáruház.


bogyós gyümölcsök díszfák évelő virágok cserjék online növényrendelés, csomagküldés