Mogyoró fajták Corylus

Frissítve: 2023-09-08   Sövénycserjék

Corylus maxima Purpurea - Vérmogyoró

Vérmogyoró

Vérmogyoró

Nagyméretű, színes levelű lombhullató díszcserje.
Levelei kihajtáskor mély bíborvörös színűek. A hajtások növekedésekor a hajtásvégeknél mindig sötétvörösek a levelek.
Kora tavasszal jelennek meg hosszú, piros színű barkavirágai.
Termése ehető.
Napos helyet kedvel, bármilyen talajba ültethető. Bírja a szárazságot, de nedvesebb talajban intenzívebb növekedést mutat. Napos helyen csodaszép vörös levelű, magas sövényként is alkalmazható. Tűri a rendszeres visszavágást. Magassága 4-5 méter.
A legszebb színes levelű cserjék egyike. Hajtásai kezdetben mirigyszőrősek, de kb. a nyár közepére lekopaszodnak. Termésén a kupacsok kb. kétszer olyan hosszú, mint a makk, a vége csőszerűen összeszűkül. Lombja a kihajtástól kb. a nyár közepéig sötétvörös. Napra ültessük, különben bezöldül.

Hazája Délkelet-Európa, Kis-Ázsia. Igényesebb, mint a közönséges mogyoró, jó kerti viszonyok közé való. Egyes fajtáit gyümölcséért termesztik. Ezek a házikertben mint dísznövények is felhasználhatók, önmeddők és fény igényesek.

Közönséges mogyoró - Corylus avellana

Mogyoró

3-5 méteres bokor , sűrűn növő, egyenes vesszőkkel. Hajtásai és a levélnyél myirigyszőrösek, a nyár végéig nem kopaszodnak le. A kupacs nem hosszabb a termésen, mint a makk, kb a feléig rojtosan hasogatott.

Hazája Európa, Kis-Ázsia. Hazánkban főleg vegyes lombos erdőkben, tölgyesek szélén él.. Közepes szárazságtűrő, a talaj iránt közömbös.
Sövényként is ültethető.


Mogyoró bokor vásárlás

Corylus avellana Contorta - Csavart mogyoró

mogyoró

Csavart mogyoró

1,5-2 méter magas, lassan növő csavart ágrendszerű lombhullató díszcserje.
Érdekessége a dugóhúzószerű, csavart és csigavonalban növő ágai és csavarodott levelei.
Lombos állapotban is, de főleg télen igen feltűnő növény.
Napos, félárnyékos helyet kedvel.

Corylus colurna - Törökmogyoró

Törökmogyoró

Törökmogyoró

A törökmogyoró 15-20 méter magas, különösen fiatalon igen szabályos, kúpos koronájú fa. Kérge már a kétéves ágakon is világosszürkén parásodik. A mélyen rojtos kupacsú termések gomolyszerű, gömbölyded terméságazatot alkotnak.

Hazája Délkelet-Európa, Kis-Ázsia. Fény- és melegigényes, szárazságot és városi levegőt közepesen tűri. A legszebb parkfák egyike, különösen, ha tövétől ágas. Alkalmas utca fásításra is, de ehető termése miatt balesetveszélyes. Sorfának nevelve lassabban indul, mint bokorfaként. Fája "rózsafa" néven értékes bútorfa.

Corylus nemzetség szaporítása:Magvetés tavasszal, a szabadba. A fajtákat többnyire sugaras bujtással, ritkán nyári zölddugványozással szaporítják.

Mogyoró fajták Mogyoró bokor vásárlás
Törökmogyoró mogyoró bokor Cosford k2 mogyoró Római mogyoró