Júlia borbolya sövénycserje, Berberis julianea

Júlia borbolya, Berberis julianae

Júlia borbolya levelek

Magassága: 2-3 m, sövényként ültetve tőtávolsága 40-50 cm.
Jellemzők: nagy tüskés, örökzöld, ragyogó levelek - tavasszal nyíló sárga virágok - éretten kékes-fekete termés

Berberis julianae - Júlia borbolya virág

Berberis julianae

A Júlia borbolya 2-3 méter magas, sűrű, örökzöld levelű, tüskés, gömbölyded alakú bokor és kiváló sövény növény.

5-8 cm-es levelei lándzsásak, szúrósan fogazottak és csillogóan zöldek. Szárazság és várostűrése kiváló, tövisei alkalmassá teszik védő szerepének betöltésére is. Hazája Közép-Kína. Méltán a legkedveltebb és a leggyakrabban ültetett örökzöld borbolya fajta.

Minden talajon és fekvésben felhasználható. Napros és árnyékos helyen egyaránt jól fejlődik. Szárazság és várostűrése kiváló.

Hajtásnövekedése két-három hullámban augusztus végéig tart.
Az első növekedési időszakban kifejlődött levelei késő ősszel sárgára, majd pirosra színeződnek.
Sárga virágait április-májusban hozza termése hamvaslila.

Magassága: 2-3 m, sövényként ültetve tőtávolsága 40-60 cm.

Júlia borbolya, Júlia borbolya sövény jellemzői: nagy tüskés, örökzöld, ragyogó levelek sövény cserje, védő sövény kialakítására alkalmas, tavasszal nyíló sárga virágok - éretten kékes-fekete termés
Sövényként ültetve nyírását, metszését az elvirágzás után végezzük. Ültetési távolsága 45-60 cm.

Júlia borbolya sövény
Júlia borbolya sövény

júlia borbolya levele
Berberis julianae - Júlia borbolya levél

  • A füge a mediterrán térségek sok meleget és fényt kedvelő növénye. Hazánkban 2-3 méteres bokorrá fejlődik. Újjasan karéjos, nagy levelei szépek, illatosak, a nyár végén érő gyümölcsei fínomak.
  • Nyírott sövény nek is alkalmas. Sövényként ültetve nyírni kora tavasszal kell a rügyfakadás előtt, mivel az azévi hajtások végén hozza virágait. A meghagyott rügyekből kevesebb, de erőteljes hajtás fejlődik és ezek dús, nagy virágokkal záródnak.
  • A Kerti gyöngyvessző virágzáskor egy zuhogó vízesésre hasonlít, a növény levelei alig látszanak ki a virágok közül. Gyors növekedésű, a metszést jól tűrővirágos és sövény cserje.
  • Az árnyékot jól tűri, jól metszhető, nyírott, magas sövény kialakítására kiválóan alkalmas, a kertépítésben a gyertyánt elsősorban sövényként telepítik. Gyors növekedésű, a metszést és a nedves területeket is jól tűri, árnyékban is jól fejlődő növény.