Fagyal, Ligustrum ovalifolium, Fagyal sövény

Fagyal, Ligustrum ovalifolium, Fagyal sövény

Fagyal sövény - Ligustrum ovalifolium sövény

A fagyal - Ligustrum ovalifolium, magyar neve Széleslevelű fagyal, vagy Télizöld fagyal kiváló sövény növény, teljes napon vagy félárnyékos helyen is jól érzi magát, a tarka levelű fagyal teljes napsütésben érzi legjobban magát.

Kertekben régóta ültetik a fagyal különböző fajtáit. Jó nyírhatósága és gyors növekedése miatt kedvelt sövény.

A fagyal lombhullató, félörökzöld illetve örökzöld levelű sövény növény, amelyet leveleikért, némelyeket virágaiért vagy illatukért ültetnek.

Teljesen télálló, fagytűrő cserje. Hajtása sima zöld, enyhébb teleken tavaszig is megtartja levelét. Apró fehér virágai június - júliusban nyílnak. Termésük általában fekete, kékesfekete bogyó.

Széleslevelű fagyal Ligustrum ovalifolium

Nyírt fagyal sövény

Nyírt fagyal sövény

Erőteljes növekedésű, sűrűn ágas, enyhe teleken örökzöld, amúgy félörökzöld növény fényes, középzöld, szabályos ellipszis alakú levelekkel. A levelek enyhe teleken zölden a bokron maradnak és csak tavasszal hullanak le. Nyár közepén hozza sárgásfehér illatos virágait.

Az első 2 évben vágjuk vissza ágait, és nyírjuk erősen. A 3. évtől évente egyszer júliusban vágjuk vissza a friss hajtásokat, de megtehetjük a tél végén is kora tavasszal.
Félárnyékban a levele tovább az ágakon marad.

Sárgatarka levelű fagyal - Ligustrum ovalifolium Aureum

Aranytarka fagyal

Aranytarka levelű fagyal

E fajta levelei sárgatarkák, vagy teljesen sárgák, hajlamos zöld levelű hajtásokat nevelni - ekkor ezen ágakat vágjuk le.

Ligustrum ovalifolium Góliát
Gyors növekedésű fagyal fajta. Magas ( 3 méteres ) sövénynek alkalmas.

Ligustrum ovalifolium Nünü
Lassú növekedésű másfél méter magas, sűrűn elágazó, gömbölyded formájú és gazdagon virágzó fagyal változat.

Fényes sötétzöld leveleit december végéig megtartja, félárnyékban pedig áttelel. Kiváló sövény növény, kevés nyírással szép, alacsony sövény nevelhető belőle.
Magassága: maximum 150 cm.

Fagyal sövény ültetés, Ültetési idő

A szabadgyökerű fagyal ültetésének ideje kora tavasszal, vagy késő ősszel van.

A fagyal sövény ültetésekor célszerű, ha egy 30 cm széles és ugyanilyen mély árkot ásunk. A növényeket rövid időre, 30-120 percre áztassuk meg, tegyük vízbe, hogy megszívhassák magukat.

  • Ezután 25-40 cm közötti tőtávolságra elosztva állítsuk be az árokba a növényeket. A kiásott föld egy részét óvatosan lapátoljuk vissza és igazítsuk a töveket a kívánt magasságba és irányba, hogy egyenesen álljanak, majd kissé tömörítsük a talajt.
  • Ezután következik az első iszapolás, - áztassuk meg alaposan az árkot.
  • Egy kis idő múlva, amikor már átázott és tömörödött is a föld, ellenőrizzük újra a tövek helyes állását, ha kell igazítsunk rajtuk és a maradék földet szórjuk az árokba.
  • Ezután kell tömöríteni, óvatosan, de határozottan, hogy nem maradjon levegő a gyökerek között. Ha ezzel végeztünk, újra öntözzük meg a sövény vonalát.

Miután az ültetéssel végeztünk, az ágainak, azévi hajtásainak 1/3-ad részét vágjuk vissza.

Vigyázzunk arra, hogy a frissen elültetett fagyal sövényt ne hagyjuk öntözés nélkül továbbra sem.

Hetente egy alkalommal öntözzük meg a friss telepítést, hogy segítsük a gyökérzet megerősödését.

Szerves trágyázás: az ültető gödörbe csak nagyon kis mértékben keverjünk szerves trágyát. Inkább nem túl vastagon, földdel keverve a felszínre terítsük azt. A csapadék és az öntözővíz segítségével hamarosan a gyökerek közelébe kerül. Fagyal ültetése

Közönséges fagyal Ligustrum vulgare

A közönséges fagyal 3-4 méteres, felálló ágú lombhullató sövény növény. Fiatal hajtásai finoman szőrösek. Levelei lándzsásak. keskeny hosszúkásak, termése fényes fekete színű.

Nyár elején és közepén hozza erősen illatos, kicsi, fehér, csöves, 4 cimpájú virágokból álló bugáit, majd gömbölyű, fekete terméseit.

Hazája Észak-Afrika, Európa, Kisázsia. Hazánkban erdőkben, cserjésekben gyakori.
Igénytelen, jó szárazságtűrő, általában sövényként ültetett fajta.

Részűk megkötésére is alkalmas.
Levelei a ligustrum ovalifolium télizöld fagyaltól eltérően az első fagyok után lehullanak.

Nyírott és nyíratlan sövényként alkalmazhatjuk. Sövényként ültetve tőtávolsága 25-40 cm.

Fényeslevelű fagyal Ligustrum lucidum

A fényeslevelű fagyal örökzöld, felegyenesedő ágú cserje.
Magassága: 10 méter, Szélessége: 5-6 méter. Fagytűrő növény.

Levelei nagyok, oválisak, fényesek, sötétzöldek. Késő nyáron és kora ősszel hozza kicsi, fehér, csöves, 4 cimpájú virágokból álló nagy bugáit.

Száraz, meleg, tápanyagban gazdag helyeken Észak-Európa kivételével az egész kontinensen, Ászak-Afrikában, Kis-Ázsiában honos cserje.

Egyéb érdekességek:
A kínai természetgyógyászok a jin hatású szerek közé sorolják a fagyal termését.
Termésének anyagai fokozzák a veseműködést, erősítik a csontokat és az izmokat, jótékonyan hatnak a reumatikus fájdalmakra, enyhítik a hát és a végtagok gyengeségéből adódó panaszokat, javítják a látást és a hallást. De alkalmazzák korai őszülés, korpásodás és hajhullás esetén is.

fagyal sövény
Ligustrum vulgare - Közönséges fagyal sövény

Ligustrum lucidum - Fényeslevelű fagyal
Ligustrum lucidum - fényeslevelű fagyal